ИЗВЪНРЕДНО! Обвиниха шофьорката от АМ „Тракия“ в нарушение на пътните правила

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийската окръжна прокуратура приключи разследването на тежката катастрофа на АМ „Тракия“, при която загинаха шестима души, а други 17 пострадаха.

Предстои делото да бъде внесено с обвинителен акт в съда.

Припомняме, инцидентът стана на 13 април тази година. На АМ „Тракия“ в района на Вакарел лек автомобил, управляван от обвиняемата Цвета Таскова, се сблъска с пътнически автобус и причини смъртта 6 души.

В хода на разследването спрямо Таскова беше повдигнато обвинение за причинена катастрофа по непредпазливост, вследствие на което е настъпила смъртта на повече от 1 човек. Според закона подобно деяние се наказва слишаване от свобода от 3 до 12 години.

На 24 април обаче подсъдимата беше пусната от ареста под гаранция от 5 000 лева с мотивите, че съществува минимален риск да извърши друго престъпление, както и че няма опасност да се укрие.

От събраните до момента доказателства е установено, че катастрофата е станала около 11,18 часа на 13 април 2018 г. в района на 27-ми километър на АМ „Тракия“ в посока Пловдив – София при следните условия: суха пътна настилка, добра видимост и на прав участък.

Пътническият автобус се е движил с около 100 км/ч в дясната пътна лента. Автомобилът, шофиран от Таскова, който се е движил със 120 км/ч, е застигнал автобуса и е предприел маневра за изпреварването му. По време на маневрата обаче Таскова е завила вдясно, при което лекият автомобил с челната си дясна част се е ударил в лявата странична част на автобуса. Заради последвалото приплъзване на колата към предната част на автобуса, лявата му гума се е спукала и е била блокирана. Шофьорът на автобуса е загубил контрол над возилото, което се е преобърнало в канавка край пътя. При преобръщането част от пътниците са изхвърчали през десните стъкла на автобуса.

Според прокуратурата е нямало да се стигне до катастрофата, ако Таскова е била осигурила минималната странична дистанция при изпреварването на автобуса.

Вследствие на това на 30 ноември на подсъдимата е предявено прецизно обвинение, че при инцидента е нарушила правилата за движение по пътищата, което е довело до удар между лекия автомобил и автобуса, станал причина за смъртта на шестима пътници и нанесъл средни телесни повреди на останалите седемнадесет души.

Предстои делото да бъде внесено с обвинителен акт в Софийския окръжен съд.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар