Институцията на омбудсмана се превърна от последна надежда в първа помощ на българските граждани

Мая Манолова, Омбудсман
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Институцията на омбудсмана се превърна от последна надежда в първа помощ на българските граждани, коментира омбудсманът Мая Манолова в парламента.

Тя отчете свършеното от институцията през миналата година.

След това депутатите приеха със 113 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ доклада за дейността на омбудсмана на Република България през 2017 г.

Като доказателство за нарастващото доверие към институцията, Манолова посочи, че писмата вече са адресирани до омбудсмана, а не с копие до него.

Предизвикателството пред нас бе не само да озвучаваме проблемите, но и да ги решаваме, коментира тя.
По думите й това е станало възможно, благодарение на взаимодействието с институциите, на първо място с Народното събрание.

„През 2017 г. 34 908 души са потърсили помощ и съдействие от омбудсмана, което е с близо 30 процента повече спрямо 2016 г.

Най-голям дял имат жалбите за защита правата на потребителите, следвани от социалните права, и на трето място са жалбите в изпълнителното производство“, отчете омбудсманът. Най-голям бил делът на жалбите срещу топлофикациите, ЕРП-тата, мобилните оператори, банките, фирмите за бързи кредити.
Тя каза, че през 2017 г. са организирали девет национални кампании за защита на нарушени права, сред които кампанията за ограничаването на правомощията за частните съдебни изпълнители и кампанията срещу двойните стандарти при храните.

Манолова отбеляза, че жалбите в образованието са 300, но това не е незначителен брой.

По думите й много голям е броят на колективните жалби – например срещу приема на деца в детските градини, различното качество на обучение на първокласниците и затруднения прием, жалбите срещу учебните програми, тежките раници и черно-белите учебници, срещу закриването на училища и техникуми.
Тя отчете, че са подадени и 20 жалби от деца.

Децата с увреждания са огромен проблем, който е на вашето внимание, обърна се още омбудсманът към депутатите. По думите й законопроектът за личната помощ няма да реши проблема на всички хора с увреждания, но може да реши въпроса с асистентската грижа. Манолова отбеляза, че в институцията работят и по проект на закон за фалита на физическите лица.

Източник: новини.бг

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар