Иракските кюрди гласуват дали да поискат независимост – Свят

Главните новини

Иракските кюрди, живеещи в чужбина, започнаха днес да гласуват в референдума за независимост на автономния район Кюрдистан. Първи гласа си дадоха живеещите в Китай, каза изборният служител Каруан Джалал пред новинарския електронен портал „Рудау“. Вотът става по електронен път.

„Гласуването по интернет за кюрдите в чужбина ще бъде възможно в продължение на три дни“, уточни Шируан Зирари, говорител на Избирателната комисия на Кюрдистан. За да се гласува, е необходимо да се представи документ за иракско гражданство. Точният брой на иракските кюрди в чужбина е неизвестен, добави Зирари, предаде бТВ.

Референдумът е насрочен за понеделник в Кюрдистан и други зони, които Ербил и Багдад си оспорват, включително богатата на петрол провинция Киркук. В момента тези зони се намират под кюрдски военен контрол. 

Багдад яростно се противопоставя на референдума, като го обяви за неконституционен. Против са още Турция, Иран и Сирия заради опасения, че референдумът може да подтикне към отцепничество и техните кюрдски малцинства. Анкара предупреди, че може да наложи санкции на Кюрдистан заради вота. 

За „потенциално дестабилизиращ ефект“ на референдума предупреди ООН, а САЩ заявиха, че той може да предизвика вълнения в региона и да отклони вниманието от продължаващата военна кампания срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар