И легендата Бубка замесен в световна корупционна схема – Спорт

Главните новини

И легендата Бубка замесен в световна корупционна схема

снимка: twitter.com/Sergey Bubka

Обширното разследване на френския вестник „Льо Монд“ за корупция в световния спорт застигна и легендата в овчарския скок Сергей Бубка. Великият украински състезател сега е вицепрезидент на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) и член на Международния олимпийски комитет (МОК).

Украинецът е заподозрян в нечисти сделки, свързани с двама души. Това са синът на бившия президент на асоциацията Ламин Диак – Папа Масата Диак, както и бившият председател на Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) Валентин Балахничев.

Изданието информира, че през юни 2009 г. бившият световен рекордьор в овчарския скок е превел сума от 45 000 долара по офшорна сметка в компанията „Ню Милс Инвестмънтс“ на остров Сейнт Китс и Невис. От този превод е облагодетелстван именно Балахничев. Самата офшорка пък е направила същия трансфер към компанията на Папа Масата Диак малко по-рано.

Балахничев го отнесе още през 2015 г., когато подаде оставка като шеф на ВФЛА заради допинг скандала с руските атлети. На следващата година пък етичната комисия към ИААФ гласува неговото доживотно отстраняване от спорта, припомня bgathletic.com. Папа Масата Диак пък бе разследван за глобална корупционна схема, свързана с подкупи за домакинството на Олимпиадата в Рио 2016.

„Преведените от Бубка средства по никакъв начин не са свързани с провеждането на Олимпийските игри в Рио 2016“, заяви категорично Балахничев, потърсен за коментар от руската агенция „Р-Спорт“. „Изобщо е странно да се мисли, че аз мога по някакъв начин да повлияя на решението на който и да било от членовете на МОК за провеждането на Олимпиада. Смятам, че всичко се прави, за да се навреди на Сергей Бубка. Нито аз, нито Бубка някога сме били свързани с тази история“, твърди бившият председател на Руската федерация по лека атлетика.

Балахничев твърди, че получените 45 000 долара всъщност са били за организация на традиционния атлетически турнир „Звездите на овчарския скок“, провеждан в Донецк от 1990 г. „Преводът на парите беше свързан с разширяване на „Звездите“, за което помагах на Сергей. Опитвахме се да увеличим броя на тези състезания“, каза той.

Папа Масата Диак пък нарече обвиненията „най-голямата лъжа в историята на световния спорт“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар