Как две феноменални обиколки бяха достатъчни на Фетел да спечели в Монако – Формула 1

Спорт

Себастиан Фетел призна, че нито той, нито отборът на Ферари са предполагали, че с пресичащата стратегия, която успя да изпълни по време на Гран При на Монако тази неделя, ще успее да мине пред съотборника си Кими Райконен. Финландецът стартира първи и запази лидерството си до първото му влизане в бокса за смяна на гуми. Като водеща кола на Ферари Кими получи шанс първи да избира стратегията си, а Фетел трябваше да влезе втори.

Себастиан остана пет обиколки повече на пистата, а в същото време със свежите си гуми на теория Райконен трябваше спокойно да върне първото си място. Тогава обаче дойде часът на Фетел, който направи две феноменално бързи обиколки със старите си гуми на над 35 обиколки и точно те му спечелиха победата в Княжеството.

При връщането на пистата Фетел излезе пред съотборника си и така пресичащата стратегия сработи. Себ потвърди, че според мнението на стратезите на всички отбори в Монако това е много малко вероятно да се случи. Въпреки това четирикратният световен шампион изпълни плана си по феноменален начин и с тази победа увеличи преднината си пред втория в класирането при пилотите Люис Хамилтън на 25 точки.

„Говорихме с отбора преди състезанието и решихме, че Кими като първи на старта ще има възможност да направи първия си стоп преди мен. Това беше правилно, защото той направи силна квалификация и го заслужаваше.
„Истината е, че реших да пробвам пресичаща стратегия, като дам всичко от себе си две-три обиколки преди да вляза в бокса с основна идея да не позволя на Валтери да мине пред мен и така да загубя шанс и за второто място. Останах много изненадан, като видях, че се връщам на пистата пред Райконен. Нямах представа, че мога да съм толкова бърз със старите гуми в тази фаза от състезанието. Казвам го напълно честно. От отбора също не вярваха, че в Монако това е възможно с пресичаща стратегия, но точно тази неделя се получи. Напълно разбирам защо Кими е ядосан. Той е шампион, като на негово място и аз щях да се чувствам по същия начин, понеже и двамата сме във Ферари да печелим“, завърши германецът.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Източник: sportal.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар