Каракачанов вдига заплатите в армията от 1 януари – България

Главните новини

От 1 януари 2018 г. ще бъдат увеличени заплатите в армията. Това обяви във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от Дарик. В морската столица той присъства на тържествен ритуал по полагане на военна клетва на курсанти от Висшето военноморско училище в града.

По думите му възнагражденията на военнослужещите няма да бъдат увеличени еднакво. Повече пари ще бъдат насочени към бойните поделения и хората, които са на терен – войници, сержанти, младши офицерски състав, посочи министърът.

По-рано Каракачанов коментира и че се работи по проект за ремонт на старите руски изтребители въпреки предупрежденията на експерти, включително и на президент Румен Радев, че това може да се окаже по-нерентабилно от придобиването на нови.

„Ремонтът на 15-те МиГ-29 ще бъде извършен този път без посредници, с пряко договаряне между министерството и РСК „МиГ“. Направили сме меморандум, няма да има посредници“, заяви Каракачанов по Нова телевизия. Според него е „грехота към хората“ да не се използва техниката, която може до 2029-2030 г. да бъде използвана.

„Със сравнително малко пари може да бъдат ремонтирани и МиГ-29, и Су-25 и L-39“, смята министърът.

Той каза още, че ако се провежда процедура за закупуването на нови изтребители, „тя трябва да е за нови, а не за втора ръка. „Аз съм за това, ако купуваме, да купуваме нова техника. Стари самолети имаме и в много от случаите те са по-добри от старите, които ни предлагат“.

„В Министерството на отбраната години наред са се правили изключителни безобразия при купуването на техника. Купувана е техника, за да могат да се прибират комисионни, а не да се обслужват интересите и способностите на армията“, отсече министърът.

Той обаче отказа да назове имена, „защото досега няма осъдени или съдени“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар