Каракачанов: Няма да останем без изтребители в небето – България

Главните новини

Няма притеснение изтребителната ни авиация да остане на земята. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС. „Не ме притеснява, че ще прегледаме нещата отново. Народното събрание е в правото си, парламентарната комисия да излезе със свой доклад. Нека да видим този доклад и той да мине през комисията и парламента. От тук нататък ще решаваме какво да правим”, каза вицепремиерът. „Няма притеснение изтребителната ни авиация да остане на земята. Предприели сме мерки по отношение на изтребителите МиГ-29, които са едни добри изтребители и могат до 2029 г. – 2030 г. да си вършат прекрасно работата“, заяви още Каракачанов.

Военният министър отбеляза, че има много въпроси, на които трябва да се отговори след като комисията свърши работа, като например дали ще се променят условията, ако процедурата се стартира наново, дали ще има и нови участници, а не само досегашните. „Другият вариант е, ако започнем преговорите отначало, да ги водим със страните, които започнаха преговори по този въпрос – САЩ, Португалия, Италия и Швеция. Нека да видим какво ще реши Народното събрание. Дали да се стартира процедурата наново, от друга страна, е решение на Министерски съвет и парламента“, посочи вицепремиерът.

Самият той няма негативно мнение за който и да е самолет. От друга страна заяви, че стартирането на нова процедура означава целият този път да се измине още веднъж. Това, обаче не притеснява Каракачанов, защото не се бърза да се похарчат пари на данъкоплатеца. „По принцип ме притесняват процесите и проблемите в авиацията, поради което съм предприел мерки за ремонтиране и създаване на възможност изтребителната ни авиация и самолетите МиГ-29, които имаме да бъдат в изправност да изпълняват задълженията си“, посочи Каракачанов.

Той отбеляза, че връщането на една оферта не означавало, че тя ще спечели. „Ако парламентарната комисия реши, че трябва да се преговаря с трите страни, това не значи, че някой от тях е спечелил. В момента трябва да възстановим способностите на сега съществуващите МиГ-ове, на бомбардировъчната ни авиация. Има достатъчно самолети, които стоят на земята, а ние водим спорове колко милиарда да похарчим, за да купим половин ескадрила нови самолети“, заяви министърът на отбраната. Той бе категоричен, че сме имали достатъчно възможности с по-малко средства да ремонтираме наличните ни самолети и в изтребителната, и в бомбардировъчната ни авиация, което може да стане и в нашите предприятия. „От утре започват разговорите с руската страна, които идват официално в София“, посочи Каракачанов. „Моето намерение е разговорите с РСК-МиГ да се водят без посредници. За руската страна не е проблем да няма посредници“, изтъкна той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар