Корнелия Нинова води делегацията на БСП за избора на Станишев за шеф на ПЕС

България

Лидерът на БСП Корнелия Нинова води партийната делегация за конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Лисабон. На форума се очаква президентът на ПЕС Сергей Станишев да бъде преизбран.

Той е единственият кандидат за поста.

 

В сбирката на европейската левица ще се включи и американският икономист Джефри Сакс.

 

На конгреса, който ще заседава на 7 и 8 декември в португалската столица, ще бъдат обсъдени и приети насоките за стартиращата през 2019 г. кампания за европейски избори.

 

Форумът ще излъчи и общият кандидат на ПЕС за председател на ЕК Франс Тимерманс. Левицата първа от европейските политически семейства посочи своя фаворит за изборната битка догодина.

Конгресът ще приеме и резолюции, които ще са в основата на платформата на ПЕС за европейските избори през 2019 г. Основен акцент е поставен върху социалното и икономическо развитие на ЕС, подобряването на благосъстоянието на младите хора, ограничаването на неравенствата, засилването на равнопоставеността на половете, стимулирането на демокрацията и върховенството на закона, намаляването на негативните последици от миграцията, както и стимулирането на вътрешнахата кохезия на Съюза и активното му участие в световните процеси.

В заседанията ще вземат участие делегати от партиите-членки, както и членове на Европейската комисия и Европейския парламент, министър-председатели, партийни лидери и активисти, представители на гражданския сектор и журналисти, сред които и: Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност; Джоузеф Мускат, премиер на на Малта; Педро Санчес, премиер на Испания; Антонио Коща, премиер на Португалия, Зоран Заев, премиер на Македония и др.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар