Краят на Българското училище е близо. След реформата в образованието: Закриват 55 паралелки в Бургас, засегнати са всички училища

Без категория

Реформата в училищното образование, която се прокарва с влезлия в сила от 1 август 2016 г. закон за предучилищното и училищното образование, по времето на министър Меглена Кунева е причината в Бургас да бъдат закрити 55 училищно паралелки. Това обявла пред сайта Burgas24.bg началникът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева.

Според новия закон, основно образование вече се завършва в седми клас, изпитите след него се оценяват с точки, а не по шестобалната система.
Според началничката на инспектората в Бургас, те работят усилено е момента, за да влязат новите промени в сила веднага, ето какво още е заявила тя:


„В момента правим разчети, изчисления и сметки. Съгласно закона за предучилищно и училищно образование, основното образование вече се получава след завършване на 7 клас. Тоест тази година е първата, в която ще прави прием след завършено основно образование. Това означава, че 1560 деца, които миналата година кандидатстваха и бяха налични за разпределение в училищата, тази година ги няма. Това са 55 паралелки. Тъй като всички училища трябва да понесат неудобствата на реформата, в момента правим тези разчети. Няма нищо окончателно, но около 55 паралелки не могат да се реализират заради тази промяна. За тях няма деца“, разясни инж. Илиева.

Тя е подчертала, че промените ще засегнат всички училища в Бургас – както професионалните гимназии, така и профилираните учебни заведения. До края на януари предстои да бъдат изчислени всички фактори, обсъжда се и преструктуриране на приема.

Припомняме на нашите читатели, че от един месец насам във всички населени места в България се заговори за масово намаляване на паралелки, дори във Сливен, предложиха да закрият цяло училище, което не се е случвало от времето на турското робство. Това ли е краят на Българското училище и най – накрая нямали да има виновни за неговото унищожение си задават много хора въпросите днес.

източник

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар