Криминалисти се обзалагат кога ще е следващото отвличане – България

Главните новини

Все още не е ясно кои са похитителите на 25-годишния Адриан Златков. Младият мъж бе отвлечен в края на август. Той бе освободен след 13 дни срещу откуп, платен от семейството му.

Отвличанията няма да свършат с Ядриан Златков. Правят се залагания кога ще е следващото. Това коментира по бТВ бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов по повод разследването на похищението на сина на Тони Златков, който преди два дни бе върнат след плащане на огромен откуп.

„Бащата отказваше да работи с МВР откакто се разбра, че става дума за отвличане. В миналото преди да бъдат хванати „Наглите“, при всяко даване на откуп МВР опитваше неуспешно да хване извършителите. Вероятно заради това бащата е искал сам да си уреди въпроса“, коментира Радулов.

Той е категоричен, че отвличането показва криминална компетентност. „Със сигурност похитителите са му казали да не контактува с МВР, а фактът, че са използвали есемеси, значи, че е по-трудно да се проследи комуникацията“, смята експертът.

Бившият директор на ЦСБОП д-р Тихомир Стойчев пък каза, че голяма част от „Наглите“ не са получили възмездие за отвличанията и би могло техни връзки да участват и в случая с Адриан.

Експертите са единодушни, че при подобни престъпления трябва да се работи „по горещи следи“. Според Радулов, ако Адриан не е бил върнат, то едва ли и щял да бъде намерен въобще, тъй като са минали цели 13 дни.

Стойчев пък предположи, че похитителите на Адриан „може да са били част от приятелския му кръг“, а липсата на възмездие „поощрявала извършителите“.

„Дали е спонтанно възникнала група или е била временно замразила дейността си – не знаем. Но може да прогнозираме, че насилствената престъпност ще продължи. Дали това не са радикализирани групи, които финансират друга дейност?”, умува Стойчев.

Припомняме, че Рано сутринта на 30 август автомобилът на младия мъж беше намерен на пътя за село Герман, близо до дома на семейството му. В колата бяха останали личните документи и телефона му.

Адриан е син на Тони Златков, собственик на верига автокъщи в София за луксозни автомобили. Две бяха основните версии, по които полицията работеше – влошени бизнес взаимоотношения на бащата или на самия Адриан – с евентуалните му похитители. На 1 септември бе съобщено, че е открита кола, с която се предполага, че е похитен младият Златков. Автомобилът марка „Шкода Фабия“ бе намерен изгорял в района между Панчарево, Герман и Бистрица. Автомобилът е бил откраднат на 21 август, бил е със сменени номера и затъмнени стъкла. По непотвърдена информация, върху него е имало син буркан. Предполага се, че похитителите са инсценирали полицейска акция или катастрофа, за да измъкнат младия мъж от неговия автомобил.

На 9 септември Адриан Златков бе освободен след платен откуп. Той бе в добро състояние и стана ясно, че спрямо него не е упражнявано насилие. Похитителите поискали откуп на втория ден след отвличането.

След преговори семейството платило сумата, за чийто размер има спекулации. Твърди се, че са поискани 3 млн. лв. за свободата на Адриан. Не е известно каква сума е платило семейството, но Тони Златков каза, че тя е била доста сериозна за тях. Според запознати бащата на Адриан е успял да намали искания подкуп на 700 000 лв., които е платил. Тони Златков вярва, че похитителите на сина му ще бъдат заловени.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар