Лавров: Няма да има връщане към предишните отношения на Русия с ЕС, НАТО и със САЩ

Брюксел, Политика, Свят

Руският министър на външните работи Сергей ЛавровЗападните партньори на Русия постоянно нарушават ангажиментите си в сферата на сигурността и по тази причина извършването на дейности съвместно с ЕС, САЩ и НАТО по обичайния начин не се получава. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в изказване пред студенти в МГИМО.

„Политическите ангажименти (по безопасността в Европа – бел. ред.) са нарушавани грубо и продължават да се нарушават“, допълни още той.

Ръководителят на руското дипломатическо ведомство отбеляза, че Западът зълго време се опитвал да държи Русия на „ученическата скамейка“ в международните отношения. „Нашите предложения се натъкваха на егоизма на политическия елит в редица държави, които се стремяха да получат геостратегически преимущества за сметка на интересите на други страни, грубо нарушавайки приетите през 1990-те години тържествени декларации на най-високо ниво и в ОССЕ, и в рамките на отношенията на Русия с НАТО за това, че сигурността е неделима и никой няма да укрепва своята безопасност за сметка на другите страни“, каза той.

„Надявам се нашите партньори да помнят това. Ако го забравят, ние ще им го напомним, тъй като ние няма да можем да извършваме дейности по обичайния начин нито със САЩ, нито с ЕС, нито пък с НАТО“, каза още Лавров.

Той също така посочи, че разговорите за изолация на Русия на международната сцена са смешни, тъй като 80% от населението на света живее в страни, които споделят подходите, които има Москва.

„Никой не се е отвърнал от нас. И да се говори, че това са всички членове на международната общност, не е правилно. Осемдесет процента от населението на света живее в страни, които споделят нашите подходи и искат справедливост в световната политика, затова да се говори за каквато и да е било изолация е просто смешно“, посочи Лавров. /ТАСС

Коментари

Коментара

Вашият коментар