Лондон приготвил 40 млрд. паунда за „такса Брекзит“ – Свят

Главните новини

Властите в Лондон са готови да платят сумата от 40 млрд. паунда за излизането си от Европейския съюз. Това съобщава британският вестник „Таймс“, позовавайки се на източници от Брюксел. По данни на изданието сумата се състои от два компонента. Първият е в размер на около 20 млрд. евро, които Лондон трябва да изплати на съюза до края на настоящия бюджетен период на Съюза – 2020 г., предаде БГНЕС. Предоставянето на тези средства беше потвърдено и в програмната реч на британския премиер Тереза Мей, която тя произнесе във Флоренция в петък. Вторият компонент на приблизително същата стойност представлява допълнителни задължения на Великобритания към ЕС, които ще бъдат изплащани в продължение на по-дълъг период от време.

Към момента все още няма официална сума, около която да се водят преговори. Въпреки това съществуват противоречия между двете страни, чието преодоляване е една от основните цели на първия етап от разговори между Лондон и Брюксел. По-рано тази седмица „Файненшъл таймс“ съобщи, че британското правителство е готово да се съгласи да предостави на ЕС сумата от 20 млрд. евро (17 млрд. паунда). По-рано същото издание посочи, че ЕС иска сума от около 100 млрд. евро (88 млрд. паунда) от Великобритания.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията по излизането на страната от състава на ЕС започнаха на 19 юни, близо година след провеждането на референдума, на който с минимално мнозинство надделя лагера за излизането от общността. Те трябва да продължат до ноември 2018 г., след което достигнатите споразумения от тях трябва да бъдат подложени на ратифициране от националните парламенти на държавите членки. Началото на четвъртия кръг от преговори ще започне на 25 септември.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар