Мадрид изпрати хиляди полицаи в Барселона да блокират референдума – Свят

Главните новини

Испанското вътрешно министерство заяви, че изпраща още полицаи в Каталуния за поддържане на реда и за гарантиране, че забраненият референдум за независимост на областта няма да се състои, предаде Ройтерс.

Каталуния, която иска да гласува на 1 октомври за отделяне от Испания, има своя полиция, наречена Мосос д’Ескуадра, но националната полиция Гуардия сивил има участъци в цялата област и често работи с местните сили на реда.

Министерството не съобщи броя на допълнителните полицаи, но според местните медии между 3000 и 4000 униформени вече са пристигнали в Каталуния или са на път. Тези полицаи ще се присъединят към обичайно разположените в автономната област около 5000 души от националната полиция и около 17 000 от местните сили на реда.

„Задачата им ще бъде поддържане на обществения ред и ще действат, ако незаконният референдум се проведе“, се казва в изявление на вътрешното министерство.

Новите полицаи ще действат като подкрепления за местната полиция, която запазва водещата си роля, добави ведомството. Вътрешното министерство е уведомило полицаите в Каталуния, че няма да могат да ползват отпуск между 20 септември и 5 октомври.

Вчера Конституционният съд на Испания взе единодушно решение да наложи тежки глоби на членовете на избирателната комисия на Каталуния, отговорна за произвеждането на забранения от испанските власти референдум за отцепване на автономната област, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Седмината членове на каталунската Централна избирателна комисия ще плащат по 12 000 евро глоба всеки ден, докато не се подчинят на правителството в Мадрид, а 15-те членове на териториалната администрация на автономната област – по 6000 евро на ден.

Всички те могат да избегнат наказанието, ако се откажат от своите действия до 24 часа от публикуването на съдебното решение в петък. В противен случай начисляването на глобите започва от 10 часа сутринта след деня на обявяването му, т.е. от събота.

Освен това испанското правителство наложи контрол над разходите на Каталуния, след като регионалното правителство отказа да дава отчет за тях, предаде Ройтерс. С тази мярка кабинетът на Мариано Рахой иска да гарантира, че каталунските власти няма да финансират организиране на референдум за самоопределение, който според Мадрид е незаконен.

Каталунското правителство е насрочило референдума на 1 октомври, но според Мадрид той е незаконен.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар