Майките на протест: Борисов е виновен! Разчитат, че идва зима и ще се откажем, но няма!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Виновен е Бойко Борисов. Разчитат, че идва зима и ще се откажем, но няма.

Това заявиха гневни майки на деца с увреждания, обединени под надслов “Системата ни убива”, които вече месеци наред протестират заради липсата на по-добри нормативни правила, които да помагат на хората с увреждания.

Представители на майките отново обвиниха национално представителните организации на хора с увреждания, че пречат на промяната, макар че председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев също каза, че не приема новия законопроект, пише actualno.com.

Припомняме, че през лятото “Системата ни убива” се закани да направи национален протест в началото на октомври, ако няма напредък що се отнася до хората с увреждания. Месеци наред се обсъждат три законопроекта – този за интеграция на хората с увреждания, този за социалните услуги и този за личната помощ.

Сега майките казаха за пореден път, пред Нова телевизия – толкова е просто, искаме да се въведе индивидуален подход на оценка за нуждите на всеки човек с увреждания, а не да важи сегашният проектен принцип, визирайки третия законопроект, в чието разработване участваха те и чийто автор де факто е обмудсманът Мая Манолова.

Освен малко повече пари за хората с увреждания, нищо не се променя. Така омбудсманът коментира проекта на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Манолова уточни, че промяната всъщност е обединение на всички отделни пера за помощ – например за рехабилитация, транспорт и т.н., като това обединение означава обща месечна помощ, която е леко завишена спрямо сбора от различните суми за помощ в момента.

С плюс 15-20 лева не се решават проблеми. На хората с увреждания им беше обещано, че ще бъде приет Закона за личната помощ (бел. ред. – законопроектът на Манолова и “Системата ни убива”), за да имат лични асистенти. Имаше ангажимент да има повече достъпност за хора с увреждания – до обществени сгради, до работа, изброи Манолова.

Освен по адрес на социалния министър Бисер Петков, омбудсманът отправи обвинения и към съгласуващите законопроекта държавни структури, заради които пак отпаднали важни текстове

Петел

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар