МВР и ДАНС получават достъп до архивите си – България

Главните новини

Нова Инструкция за взаимодействие ще регламентира сътрудничеството между МВР и ДАНС. Сред основните акценти в проекта е борбата с тероризма. Проектът отменя по-стара инструкция от преди десетилетие, съобщи БГНЕС.

Всяка от двете институции ще има право да извършва справки в оперативните архиви на другото ведомство, като за целта ще е нужно разрешение – съответно от главния секретар на МВР или от председателя на ДАНС (или оправомощени заместници на двамата).

Именно по линия на достъпа до информационни масиви избухна скандалът „Червеи”, след като стана ясно, че за неправомерно дълъг срок ДАНС е имала достъп до електронната система на МВР.

Сега родното ФБР и силовото ведомство ще работят съвместно по разкриване и противодействие на неправомерно използване на технически средства за връзка и разузнаване. Двете институции ще си сътрудничат и при използването на специални разузнавателни средства.

Освен това МВР и ДАНС ще обменят информация, получена от партньорски служби, а освен това служителите на двете структури ще провеждат съвместни мероприятия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар