Мега сделки за най-големите молове в София. Кой ги купи? – Бизнес

Главните новини

Мега сделки за най-големите молове в София. Кой ги купи?

iNews/ Радила Радилова

Четирите най-големи мола в София стават собственост на фондове от ЮАР за общо 1,44 млрд. лв. Това става факт, след като фондът от ЮАР „NEPI Rockcastle“ обяви втората си придобивка в страната – „Paradise Center“. Цената на тази сделка е 252,9 млн. евро. Това е най-високата цена, плащана за недвижим имот в България, съобщи „Капитал daily“.

Същият фонд през август придоби мол „Сердика“, който заедно с офис сградата струва 207 млн. евро. Компанията имаше предварителен договор да придобие и The Mall, но сделката се разпадна. Впоследствие друг фонд от ЮАР обяви, че ще го купи – Hyprop Investments, срещу 156 млн. евро, като се очаква купувачът да плати допълнително около 20 млн. евро за бившия хипермаркет Carrefour в комплекса.

Преди дни Комисията за защита на конкуренцията разреши без пазарен анализ сделката.

Към есента на тази година четири различни фонда са договорили шест мола в страната, два от които са извън София. Според източници от пазара някои от тях, включително NEPI, са започнали да оглеждат и офис сгради.

Масовото навлизане на фондовете от ЮАР в региона започна преди 1-2 години, но тази година достигна и България. Причината за интереса е, че тук доходността е висока в сравнение със Западна Европа, а в африканската държава инфлацията е много висока – между 5 и 10% годишно през последното десетилетие.

Paradise Center е най-големият търговски център в София с 82 хил. кв. м брутна площ за отдаване под наем. Той отвори през 2013 г., като от фонда отбелязват, че общият брой на посетителите в мола достига 10 млн. души годишно.

Годината се очертава като рекордно добра за пазара на търговски площи в България, като това се дължи основно на продажбите за молове, допълва изданието.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар