Митрополит Киприян: Не нарушаваме каноните във връзка с решението за Македонската църква – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма разкол (схизма) в Българската православна църква (БПЦ) по отношение на случващото се около желанието на Македонската православна църква (МПЦ) да приеме нашата за своя църква-майка. Това се посочва в специално становище на Старозагорския митрополит Киприян. В тази връзка Светият Синод не е извършвал и никакви действия, които да противоречат на каноните. Българската църква поема ангажимента да се застъпи пред всички останали за установяването на каноничния съатут на МПЦ. Митрополит Киприян отбелязва още, че всеки от членовете на Светия Синод имат право на лично мнение и изказвания, но официалната позиция се обявява единствено от председателя на Синодалната комисия, който е той.

Ето и цялото изявление на митрополит Киприян:

Като председател на Синодалната архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви за установяването на каноническия статут на МПЦ искам да Ви уведомя за следното:

Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в пълен състав определи комисия от Синодални митрополити в състав: Старозагорски митрополит Киприан-Председател и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Врачански митрополит Григорий, в заседанието си на 27.11.2017 г., и от тогава комисията не е променяна и не е отменяна, а продължава своята дейност.

Създадената комисия има за цел установяването на каноническия статут на МПЦ и БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за това.

Във връзка със своето решение от 27.11.2017 г. Св. Синод на БПЦ-БП досега не е извършил никакви действия противоречащи на каноните на св. Православие, поради което са неуместни всякакви изказвания, че БПЦ-БП извършва такива, както и че от това произтичат канонически последствия. Едната от задачите на Синодалната комисия е именно тази – да провежда диалог и консултации с Поместните православни църкви търсейки начини и съгласие да се постигне желания резултат без да се нарушават каноните на св. Православие.

Категорично искам да заявя, че всякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП, не отговарят на действителността, защото комисията на Св. Синод на БПЦ-БП по т.н. Македонски въпрос не е извършила противоканонични действия, от които да произтича такова наказание.

Св. Синод на БПЦ-БП с ясно съзнание и отговорност пред Бога и православното изпълнение и пред своята съвест, е спазвал каноничните норми и правила във взаимоотношенията с другите Поместни православни църкви, съхранявайки Единна Христовата Църква, в която винаги да цари братообичност, а не раздори и крамоли. Така ще бъде и в процеса на преговорите с другите Поместни православни църкви, относно статута на МПЦ.

Българските Синодални митрополити имат право на свои лични мнения и становища, но по въпросите свързани с диалога за установяването на каноническия статут на МПЦ и свързаните с това решения на комисията и Св. Синод на БПЦ-БП, изявления има право да дава само и единствено Председателят на Синодалната комисия, който е и говорител на Св. Синод на БПЦ-БП, съгласно решения на св. Синод на БПЦ-БП от м. ноември и декември 2017.

Накрая искам да призова всички обични в Господа братя и сестри да имаме мир в Христа Спасителя, да имаме вяра и упование в Него, да имаме добро отношение към всички, които имат различно мнение, да намерим вътрешното спокойствие на миротворство и братолюбие, защото Христос ни изпраща изпитания, които можем да понесем, но да изпита търпението ни, за един толкова важен въпрос, който касае Православното ни наследство, за да не бъдем упреквани в национално предателство, или бездейственост от заинтересовани страни.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Митрополит Киприян: Не нарушаваме каноните във връзка с решението за Македонската църква – България

  • ….. “ RRRepublichkata “ 1944 – 1946 e NEZAKONNA … NELEGITIMNA … BALGARIA e ZARSTVO v Momenta i De IUre e ZARSTVO … republichkata NE sustestvuva ,ta e edna ILUZIA , IZMAMA , GRABITELSTVO i LUZA … … … … … … …

Вашият коментар