Мъка, траур и търсене на оцелели след страшния трус в Мексико (СНИМКИ) – Свят

Главните новини

Мексиканските федерални власти съобщиха, че загиналите при вчерашното земетресение с магнитуд 7,1 са достигнали 230 души. Броят на потвърдените смъртни случаи в столицата Мексико сити се повиши до 100, предаде Асошиейтед прес.
 
Мексиканската столица понесе най-тежък удар като брой загинали и нанесени материални щети при земетресението във вторник и се превърна в сцена на драматични спасителни акции. Вече втора нощ спасителите в Мексико продължават разчистването на останките от разрушените след труса във вторник сгради.

Президентът Енрике Пеня Нието обяви тридневен национален траур в памет на жертвите.

„Това земетресение е тежко и много болезнено изпитание за нашата страна, но ние, мексиканците, сме научили как да реагираме с отдаденост и чувство за солидарност“, заяви той.

Мъка, траур и търсене на оцелели след страшния трус в Мексико (СНИМКИ)БНТ

Властите на Мексико сити не губят надежда – съобщава се, че в сряда 52-ма души са спасени изпод отломките, предаде Би Би Си. В битка с времето, екипите се надяват да намерят оцелели под рухналото начално училище в мексиканската столица.

Смята се, че 13-годишно момиче е оцеляло, успявайки да се скрие под маса. Най-малко 21 деца и петима възрастни са загинали под руините. Много други се смятат за изчезнали.

Над 40 сгради в Мексико сити са срутени и на още около 500 са нанесени щети, много от които са негодни за обитаване.

Доброволецът Енрике Гардиа съобщи, че с тормоскенер са засечени оцелели под останките на сградата. „Живи са! Живи! Някой почука по стената няколко пъти, а на друго място отговориха със светлинен сигнал с лампа“, обясни Гардиа.

Наблизо майка на 7-годишно момиченце сподели пред репортерите: „Никой не може да си представи болката, която изпитвам сега.“

Мъка, траур и търсене на оцелели след страшния трус в Мексико (СНИМКИ)БНТ

Спасителите са намерили затрупано момиченце, което е помръднало с ръка сред отломките. Не се съобщават подробности за състоянието на детето, но е известно,че спасителите са му спуснали вода и храна.

Вчера мъж, който прекара над 24 часа под руините на частично срутен жилищен блок, бе изваден жив.

Обилен дъжд се сипе над разрушеното училище, в което загинаха най-малко 25 души, включително деца и където се води усилена акция за спасяването на поне едно дете, затрупано под развалините. На място са изпратени линейки, лекари и медицинско оборудване, но спасителната операция е затруднена заради метеорологичните условия.

Мъка, траур и търсене на оцелели след страшния трус в Мексико (СНИМКИ)Twiiter

На събралите се наблизо хора често се напомня да пазят тишина, за да могат екипите да чуват звуците изпод руините.

На мястото работят над 500 военни и 200 служители на полицията, както и доброволци. Мексиканските служби за реагиране при аварии и бедствени ситуации, огнеборци, войници, полицаи и доброволци копаят с кирки и лопати в търсене на оцелели под купчините бетон, останали от съборените сгради.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар