Най-важните битки на Кубрат Пулев – Бойни спортове

Спорт

Всичко е подписано и подпечатано. Светът очаква със затаен дъх битката за световната сила между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа. Над 50 хил. ще залеят стадиона в Кардиф, за да гледат епичния боксов мач, стотици хиляди ще седнат пред телевизорите, милиони българи ще стискат палци на най-добрия ни професионален боксьор.

Самият Кубрат има нужда от подкрепата, от положителната енергия, защото следващото му препятствие освен най-трудното, ще бъде и решаващо за бъдещето му. Веднъж вече боецът ни получи шанс да се бие за световната титла, но Владимир Кличко изигра по-добре картите си и излезе победител в онзи тежък двубой. Сега е поправителният изпит на Кобрата и той сигурно сам осъзнава, че едва ли ще има трети шанс. Съперникът му е ужасяваща камара от мускули и талант, в разцвета на силите си е и няма никакво намерение да отстъпва към въжетата.

Пулев обаче е не по-малко мотивиран за крайния успех на мисията си. Българският боксьор показа и завидно самочувствие. Във фейсбук профила си той категорично заяви своето превъзходство над противника си. „В битката ми с Джошуа няма да има много прегръдки, ще има здрав бокс. Ще бъда напълно готов, когато се кача на ринга. Така че той да няма никакъв шанс срещу мен“, отсече Кобрата в послание до всичките си фенове. Напоследък той точно така предпочита да комуникира с останалия свят. Не желае да дава интервюта за вестници и телевизии. Насочил е всяка клетка от съзнанието си към предстоящия си сблъсък с мощния и непобеден до този момент британец.

Битката със сигурност ще е невероятно трудна, но Кубрат е свикнал да минава точно през такива тежки сражения. И в повечето случаи е излизал победител. Самият той преди време заяви пред „168 часа“, че е свикнал от най-ранна детска възраст да се сблъсква с тежки препятствия.

На младини животът му предлага изход от трудната житейска ситуация. Подземните групировки го очакват с отворени обятия, но удрят на камък. Бащата на бъдещата спортна звезда Венко Пулев прави всичко възможно да избие от главата на големия си син всякакви младежки заблуди и да го запали по спорта.

„Виждал съм всякакви неща, предлагали са ми да се включа в разни работи. Не успяха да ме съблазнят. Получих много добро възпитание от баща ми. Научи ни двамата с брат ми да стъпваме здраво на земята и да не ламтим за чуждото. Пак заради него не съм алчен за пари и не съм комплексар. Донякъде по кривите пътеки се тръгва от чувство за малоценност. Искаш веднага да си богат, да изпъкнеш от един път, да командваш. Предишния ден си бил никой, а на следващия всички ти правят „евала“. Още от училище изпъквах над останалите, след това на тренировките също бях лидер. Не съм чувствал нужда да се боря на всяка цена за слава и богатство“, разказва Кубрат Пулев. Със сигурност това е първата и най-важна спечелена битка, която му дава шанс да стане добър спортист. След това на ринга го очакват още много сражения, но бъдещата звезда в бокса вече е получил необходимата закалка.

„Най-ценното ми качество е, че не познавам чувството „страх“. Сигурно за последно се страхувах преди първия ми важен боксов мач. И пак баща ми помогна в тази ситуация. повика ме да се обърна към него и кресна: „Какво му се плашиш, започвай да го удряш.“ Послушах го и ето докъде стигнах“, спомня си Кубрат Пулев.

За успехите му в аматьорския бокс е говорено достатъчно. Много е изписано и за мачовете му при професионалистите. По-интересно е как славата и богатството промениха Кубрат Пулев през годините. Самият той се кълне, че и в това личностно самоизграждане се е оказал победител.

„Много известни спортисти и въобще повечето хора се главозамайват от парите и славата и спират да се интересуват какво се случва около тях.

Не отричам, че и на мен ми е комфортно. Нагласил съм си така нещата, че да ми е супер уютно с приятелите и близките. Няма дразнители около мен, не мисля за сметки. Но това не е най-важното. Ще бъда жалък в собствените си очи, ако само преживявам с парите си, ако съществувам в охолство. Много държа нещо да остане след мен, да съм променил нещата към по-добро. Хората, които ме познават, знаят, че не говоря празни приказки, за да се харесам. Започнал съм с много малко в този живот, познавам и двете страни на монетата“, заявява Кубрат Пулев.

Преди мача с Джошуа на него пак му се наложи да говори за пари. Кобрата се скара с мениджърите си, които зад гърба му договориха датата и мястото на боя му с Джошуа. От „Зауерланд“ му отговориха, че ще спечели купища долари от предстоящия сблъсък и затова е по-добре да не си отварят толкова често устата. На което Пулев за пореден път отговори, че не е алчен и за него е много по-важна победата, отколкото напомпването на банковата му сметка.

„Повярвай ми, парите не са били водещ мотив да стигна дотук. Мечтата на баща ми беше да стана световен шампион и аз я наследих от него. Желая да постигна нещо, което никой друг българин не е успял. И чак после идва мисълта ми какво съм изкарал. Не забравяйте, че много дълги години съм се бил почти безплатно. Първо получавах 300 лева заплата, а в най-добрите ми години в аматьорския бокс месечното ми възнаграждение беше 800 лв.“, отсича Кобрата, опитвайки се така да разсее подозренията в сребролюбство.

В сблъсъка му срещу Антъни Джошуа парите наистина не би трябвало да са водещ мотив. Това е мачът, който до голяма степен ще предопредели накъде ще тръгне кариерата на Пулев в професионалния бокс. При победа всичко е ясно. Той ще е на върха и заслужено ще бере златните плодове на дългогодишните къртовски тренировки. При загуба Кубрат ще трябва да се задоволи с мисълта, че е стигнал до второто място в световната ранглиста. Което е страхотно постижение, но не е най-доброто.

В последно време се нароиха много качествени боксьори, които ще изявят своите претенции за световната титла и Кубрат ще трябва да отстъпи няколко крачки назад. И пак не е сигурно, че няма да драпа със зъби и нокти към следващия си голям мач. Но на този етап подобни сметки изглеждат прибързани и самият Пулев е изчистил съзнанието си от подобен ненужен материал.

„Започна ли да мечтая какво ще ми се случи, ако победя, това със сигурност ще ме разконцентрира.

Никога не си представям деня след голям мой мач. Дори когато победя, не успявам да се зарадвам истински. След толкова време в бокса психиката ми закоравя. Други неща са важни. Отварям световната ранглиста и виждам, че съм почти на върха. Не мога да повярвам, че се случи това, за което преди години си мечтаехме с брат ми. Приятно е също чувството да дойде дете и да те поздрави.

Ценно е усещането да получиш похвала от възрастен човек. На улицата ми е трудно да направя две крачки, преди да ме спре мъж, жена или дете и да ме поздрави за постигнатото. Тези неща са ми важни“, категоричен е Кубрат Пулев.

Със сигурност в този момент, броени дни преди мача му за световната титла, изглежда крайно екстравагантно да се говори за семейното положение на Кубрат. То, поне засега, изглежда в цветущо състояние, което не е лесно на фона на това каква връзка си е избрал Кубрат. От години той гради любовта си с фолкпевицата Андреа. Съвсем нормално клюкарите ги разделяха и събираха безброй пъти, но любовта им устоя на времето и на обществения натиск.

Красимир Стоянов, „168 часа“

Източник: sportal.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар