Най-успешният ни играч в САЩ се отдава на плажен волейбол – Волейбол

Спорт

Най-успешният състезател на Арда (Кърджали), който този сезон попадна в идеалния отбор на Конференцията на Калифорния, САЩ – Димитър Калчев, ще се състезава на Европейското първенство по плажен волейбол до 22 години. Партньор ще му бъде волейболист от София, с който той няма един изигран мач. Надява се обаче да се представи отлично в конкуренцията на руснаци и норвежци. Шампионатът ще се състои в Баден (Австрия).

Кърджалиецът Димитър Калчев е на 21 години и играе във волейболният тим на Калифорнийският щатски университет „Нортридж“. Тази година той бе определен за най-добър атлет на университета в конкуренцията от 500 състезатели от 20 вида спорт, включително и изключително популярните за Щатите американски футбол и бейзбол. Той е втори в класацията за най-добри изпълнители на сервиси. Миналата година е определен за първокурсник на годината.

За сега Димитър Калчев се състезава сред аматьорите, но не крие амбицията да стане професионален състезател. Смята като завърши университета да си ангажира агент. Предпочита докато е млад да играе, въпреки че веднага може да си намери работа по специалността. В това начинание го подкрепят най-близките – баща му, сестра му, баба му и дядо му.

Димитър Калчев е роден в Кърджали през 1996 година. Завършил е Езиковата гимназия с английски и немски. Първите стъпки в спорта са свързани с тениса на маса. На 13 години започва занимания с волейбол. Агитират го треньорите Иван Бекриев и Веселин Тонков. Директорът на СУ „П.Р.Славейков“ Милко Багдасаров го канел в „училището за шампиони“, за да тренира в тамошната волейболна школа. Вместо това тимът на Езиковата с Димитър Калчев побеждава „славейковци“ всяка година.

На 15 години започва да играе при мъжете в Арда (Кърджали). Причината да го вземат е, че тренирал три пъти повече от своите съотборници в училище. Волейболистът на Арда Константин Митев го препоръчал на треньора Иван Халачев. Играе 4 години в кърджалийския тим. Претърпява операция, но тя не го отказва от спорта.

За 4 месеца има 30 мача в университетския отбор. Най-успешният е срещу Чикаго Лайола. Има 31 точки и 60% ефективност в атака. При това играе като посрещач.

В момента Димитър Калчев е второкурсник, изучава финанси в „Нортридж“.

kardjali.bgvesti.net

Източник: sportal.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар