Намериха им цаката! „Безпощадните“ камери на КАТ за хиляди левове стават безполезни заради…

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фейсбук групи неутрализират камерите на КАТ.

В социалната мрежа са създадени групи за повечето градове в България, в които шофьорите споделят къде има полицаи, патрулни коли и радари, пише Дарик.

Преди около седмица в употреба влязоха новите 28-суперкамери на „Пътна полиция”, всяка от които струва по 55 хил. лева. Плюсовете на новите камери са, че не могат да се засичат от т.нар. „антирадари”, тъй като работят с лазер.

Освен това се очаква да са много по-прецизни.

Досега около 1/5 от засечените нарушения не се санкционираха, защото на снимките има други коли.

Въпреки това групите в социалната мрежа имат над 200 публикации дневно, в които членовете споделят за местоположението на новите устройства. 28 нови камери за контрол на скоростта работят от началото на миналата седмица по пътищата на страната.

Устройствата разполагат със собствени батерии и могат да работят в рамките на 5 часа. Старите камери на КАТ бяха слепи за превишена скорост, ако минава повече от един автомобил.

Досега около 1/5 от засечените нарушения не се санкционираха, защото на снимките има други коли.

Новите камери обаче ще могат прецизно да установяват скоростта на всеки от автомобилите на снимката.

Един от основните плюсове на новите устройства е, че не могат да се засичат от т.нар. „антирадари”, тъй като работят с лазер. За суперкамерите бяха отделени около милион и половина лева.

Въпреки многото функции на новите устройства, шофьорите в повечето градове са намерили начин да се борят със засадите на „Пътна полиция”.

Групите се казват „I see you КАТ”, като съответно всяка от тях е за различен град. Очаквано най-много членове има тази за София, като достигат близо 25 хиляди души.

В групите има над 200 публикации на ден. Сред тях са „Скрит парти бус и две бейбита на кръговоро на арена Армеец посока Студентски“ и „На изтока две принцеси с бял кон“.
Хората изпращат снимки или споделят местата, на които са засекли камера. Неофициално от „Пътна полиция” обясниха, че тези групи не пречат на работата им и има достатъчно глобени шофьори.

Органите на реда смятат, че подобни страници са ненужни, защото така водачите на автомобили ще намаляват скоростта само покрай контролното устройство.

Във Facebook страниците има информация и за пътната обстановка в страната. Шофьорите публикуват къде има задръстване, както и подробности при евентуални пътно-транспортни произшествия.

Blitz.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар