Напрежение с Иран! Засилва се натискът за промяна на ядреното споразумение – Свят

Главните новини

Иран отказва да предоговаря ядреното споразумение от 2015 г. и ще реагира „решително“, ако Доналд Тръмп го денонсира. Това предупреди иранският президент Хасан Рохани пред ООН.

„Ние не сме излъгали никого“ при прилагането на споразумението, но Техеран ще реагира решително на всяко нарушение на текста“, заяви Рохани. И допълни, че „ще е жалко, ако споразумението бъде унищожено от новите бандити в международната политика. Рохани визира президентът на САЩ Доналд Тръмп, който заплашва да оттегли страната от договора.

Във вторник американският президент атакува Иран от трибуната на Общото събрание на ООН, наричайки страната „бандитска държава“ и „корумпирана диктатура“.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и неговият ирански колега Мохамед Джавад Зариф се срещнаха за пръв път от смяната на американската администрация през януари. Нито един от двамата участници в срещата не отговори след това на журналистическите въпроси.

До средата на октомври американският президент трябва да потвърди пред Конгреса, че Техеран спазва своите ангажименти, с което се гарантира мирния характер на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). Ако това не стане, се открива път за налагане отново на санкции срещу Иран, което би довело до сериозно напрежение, предаде БГНЕС.

Президентът-милиардер вече увери, че е взел решение, но без да разкрива какво е то. Според постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли „това, което е ясно, е че той не е щастлив от това решение“.

Възможността от денонсиране на споразумението тревожи останалите страни, подписали споразумението: Франция, Великобритания, Русия, Китай и Германия.

„Ние настояваме непрекъснато пред САЩ да не го прекъсват. Трябва да кажа, че шансовете за това са може би 50/50“, каза британският министър на външните работи Борис Джонсън пред вестник „Гардиън“.

„Споразумението е пример за начина, по койтосе разрешава международна криза чрез политика и дипломация“, подчерта от своя страна китайски представител в ООН.

Извън подкрепата на Израел, САЩ са изолирани в позицията си.

Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ удостоверява спазването на ангажиментите от иранска страна от сключването на споразумението от юли 2015 г.

„СВПД принадлежи на международната общност, а не на една или две страни“, изтъкна Рохани пред ООН. Така той повтори почти дословно думите на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

В същото време обаче френският президент Еманюел Макрон направи изказване, че ядреното споразумение, сключено през 2015 г. с Иран, не е достатъчно с оглед „развитието на ситуацията“ и „засилването на натиска от страна на Иран в региона“.

„Имаме нужда от споразумението от 2015 г. Дали това споразумение е достатъчно? Не, не е, като се има предвид развитието на ситуацията в региона и засилващия се натиск на Иран в региона“, каза Макрон пред журналисти.

Френският президент цитира и „засилената активност на Иран“ по отношение на балистичните ракети и подчерта необходимостта да бъдат успокоени държавите в региона и САЩ“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар