На тръгване ВСС вдигна заплатите на магистратите – България

Главните новини

Дни преди края на мандата си Висшият съдебен съвет (ВСС) вдигна заплатите на всички магистрати и съдебни служители. Те ще се увеличат със 7% от 1 септември 2017 г., независимо от нивото, на което работят. Това решение взе днес Пленумът на ВСС, съобщи „Правен свят“. 

Решението е подкрепено от 19 членове на съвета, а само четирима – Румен Боев, Румен Георгиев, Розалин Трендафилов и Димитър Узунов, заложиха на предложението увеличението да бъде с твърдата сума от 127 лв.

Средствата за актуализацията на възнагражденията ще дойдат от реализирани икономии в размер на 6,5 млн. лв., както и допълнителни 1,966 млн. лв. от преходния остатък.

Първоначалното предложение на бюджетната комисия при ВСС е било на младшите съдии и младшите прокурори, както и на всички районни магистрати заплатите да се вдигнат със 7%, а на останалите – с по 127 лв. На заседанието на Съдийската колегия във вторник обаче бе поискан още един вариант за актуализация на възнагражденията – със % за всички, т.е. равен процент за цялата система, както е било досега.

На заседанието си днес Пленумът на ВСС прие информация за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 31 юли 2017 г. Беше приет и внесен от министъра на правосъдието проектобюджет на съдебната власт за 2018 г. и актуализирани бюджетни прогнози за 2019 и 2020 г. То предвижда за следващите три години да бъдат отпуснати 629,2 млн. лв. за 2018 г., 615,9 млн. лв. за 2019 г. 628,7 млн. лв. за 2020 г. 

В средствата е заложено и увеличението на заплащането със 7%, което представлява удвоената средна работна заплата в бюджетната сфера за второ тримесечие на 2017 г. спрямо средната месечна заплата на магистратите, уточняват от ВСС.

За членовете на ВСС и инспекторите от ИВСС е предвиден ръст от 4,7 % на база данните за изменението на средната работна заплата по трудови правоотношения в обществения сектор през 2016 г. по тримесечия.

За следващите две години е заложена 2% индексация във връзка с увеличението на допълнителното възнаграждение за ранг и клас на магистратите и съдебните служители, а за членовете на ВСС и ИВСС със същия ръст от 4,7%. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар