Неизвестни се изгавриха с гроба на Дьо Гол – Свят

Главните новини

Гробът на генерал Шарл дьо Гол в Коломбе ле дьоз Еглиз в Източна Франция бе осквернен. И то навръх на Националния ден на съпротивата, който французите отбелязаха вчера. Дьо Гол издъхва през 1970 г. и гробът му се намира в селото, където той е имал къща.

Елисейският дворец реагира остро на вандалската проява, твърдейки, че „всички действия, необходими за отговор на оскверняването на гроба на генерал Дьо Гол, ще бъдат извършени своевременно“. „Паметта му е скъпа на всички французи“, се посочва в изявлението на президентството на Франция, в което се посочва, че Еманюел Макрон е задвижил бързата поправка на паметника, предаде БГНЕС.

„Това е акт срещу Франция“, написа в Туитър премиерът Едуард Филип, изразявайки „тъга“ и „голямо разочарование“. „Срам за тези, които оскверниха гроба на генерал Дьо Гол в Деня на съпротивата“, отново в Туитър публикува бившият президент Никола Саркози.

Обектът, който е под постоянно видеонаблюдение, е станал жертва на лице, което разрушило прилежащия кръст, но в основата си гробът остава невредим. Извършителят се издирва.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар