Необлагаем минимум и диференцирано ДДС – по-малко бедност или повече укрити данъци

България

Необлагаем минимум върху доход от 460 лева т.е. минимална работна заплата и диференцирано ДДС – това са основите на стартирана от граждански и синдикални организации подписка. Няма друга държава извън България в Европа, в която няма необлагаем минимум, освен в Унгария, където обаче има необлагаем семеен минимум, обобщи икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. В Унгария има намалена данъчна ставка за книги и за някои лекарства. Според Григорова с необлагаем минимум ще бъдат спестени данъци в размер на малко над 36 лева на човек, като тя уточни, че компенсация ще бъде търсена „от когото реши правителството“. По данни на ЕК обаче в ЕС само Германия, Румъния и Кипър – с по 19% ДДС, Малта – с 18%, и Люксембург със 17% са с по-ниско ДДС от българския, който е 20%.

Същевременно финансистът Емил Хърсев заяви пред Нова телевизия, че „няма лошо“ да има необлагаем доход, но проблемът бил в скъпото следене на необлагаемия доход. По-добре е в края на годината всеки да си иска от държавата взетия необлагаем минимум, смята Хърсев. Григорова обаче контрира, че това е пробвано за последно при кабинета „Орешарски“ и не е сериозно, тъй като се товарят административно хората. Относно диференцираното ДДС Григорова заяви, че синдикатите и НПО-тата искат 9% ДДС за хранителни продукти и детски храни, за учебници, за лекарства. Сега 9% на практика се прилага само за туризма, поясни тя, а Хърсев не се съгласи тя. И прогнозира, че с нов ДДС върху храните цената на хляба ще падне с около 10 стотинки и държавният бюджет ще пострада с около 58 млн. лева. Григорова каза и, че австрийски експерт, с когото работят, твърди, че само от по-ниската цена на продукта ще се компенсират около 25% от „ощетяването“ на бюджета. Хърсев обаче контрира, че такъв механизъм е практически начин за източване на ДДС. Финансистът определи туризма за експортен отрасъл и било нормално даже той изобщо да не се облага. И посочи Великобритания като „най-тежък случай“ за укриване на ДДС при диференциран данък. Господинът не може да докаже нищо от твърденията си с данни – извинявайте, че предлагаме, иронизира Григорова. Това е връщане към данъчни практики отпреди 50 години. Мен ако питате, най-нормалната практика е в САЩ – там няма ДДС, но има по-висок корпоративен данък и върху продажбите, каза Хърсев.

За финал Григорова каза, че подписката ще бъде внесена в парламента. Всеки две години го правим това, засега парламентарно представените партии, слава Богу, решават нормално, отвърна Хърсев.

Източник: Actualno.com

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар