Нинова: Гарантирам, че пенсиите ще бъдат преизчислени и таванът им ще падне

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерът на БСП отправи солидно обещание към пенсионерите навръх Международния ден на възрастните хора.

„Близо милион и половина пенсионери живеят на прага на бедността. Знаем, от какво имате нужда – от Закон за възрастните хора, преизчисляване на всички пенсии, увеличаване на вдовишката добавка и отпадане на тавана на пенсиите. Преизчисляването на пенсиите и Законът за възрастните хора вече са внесени от БСП в Народното събрание, но те са отхвърлени от мнозинството.

Гарантирам, ви че ще имате закон, преизчислени пенсии, други вдовишки надбавки и премахване на тавана на пенсиите, защото не е вярно, че това не е възможно, не е вярно и че няма средства“, заяви Корнелия Нинова, която участва в честване на Международния ден на възрастните хора.

Тя допълни, че средства има, както е имало и през 2008 г., когато са преизчислени всички пенсии.

„Воля и желание са необходими, както и всички ние да прогледнем за това поколение, което живее на прага на бедността и мизерства, а ни даде живота си.

Всички институции да дадат пример що е солидарност и справедливост. Нито е солидарно, нито е справедливо, заплатите на всички народни представители и представители на държавните институции да се увеличават автоматично с ръста на средните заплати, а пенсиите да бъдат забравени. С това, което правим, губим не само майките и бащите си, а нанасяме сериозен удар по това – да имаме солидарно и справедливо общество“, каза още Нинова и припомни, че не са върнати 1,5 милиарда лева, които Симеон Дянков е взел от НЗОК и е вкарал в бюджета.

Тя обяви, че от днес БСП започва работа по мотивите за вота на недоверие срещу правителството. Както бе решено на пленума на партията в събота той ще е за готвената здравна реформа.

„От днес започваме да работим по мотивите за вота на недоверие срещу правителството, като на група ще обсъдим всички подробности по вота. За да тръгнем да събираме подписи, трябва да предоставим нашите аргументи за мотиви за такъв вот. Мотиви има достатъчно и хората го знаят, но здравеопазването е може би системата в най-тежко положение”, каза лидерът на левицата.

Нинова за пореден път се противопостави на идеята за нова задължителна здравна застраховка, която гражданите трябва да плащат.

„От хората ще се изисква да внасят допълнително пари под формата на здравна застраховка, а ще получат същата услуга с ниско качество и няма да имат достъп до болници. Досега доплащането се предоставяше под масата, а сега това става узаконено престъпление. В здравеопазването има достатъчно пари, просто се източват, крадат и няма контрол“, каза Нинова и изтъкна, че всички аргументи на БСП ще бъдат изложени в мотивите за вота на недоверие.

По думите на Нинова БСП има критики освен към предложенията за здравна реформа, и към цялостното състояние на системата.

„Има множеството закрити общински болници- в големи райони хората в страната нямат достъп до здравеопазване и пътуват по 80 километра за раждане, което е абсурдно“, каза още Нинова.

Според нея не може и всяка болница да си прави търгове, от което се качват цените на лекарствата. Нашето предложение е държавата в лицето на МЗ да направи централен търг за всички болници , като така ще се намалят цените, защото се поръчва по-голямо количество, каза Нинова. От БСП предлагат и ресурса от здравната каса да се ползва от държавните и от общинските болници , частните, ако искат да са търговски дружества и да развиват търговска дейност, да си създадат частни фондове.

Вотът е срещу правителството и цялостната им политика в областта на здравеопазването, каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали този вот е насочен само към министър Ананиев, който е от шест месеца на поста.

„Но господин Ананиев беше и зам.-министър на финансите, интересно е, че неговият екип тогава прибра парите от Здравната каса, а сега очакваме като здравен министър да поиска от финансовия да ги върне“, допълни Нинова.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар