Новият шеф на НЗОК убеден: Ще се справи с дефицита без да закрива болници – Здраве

Главните новини

Недостигът в бюджета на Здравната каса е контролируем. Това увери по бТВ управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Камен Плочев по повод доклада на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев, че в Касата има 285 млн. лв. дефицит.

Той каза, че очаква приходи от около 200-220 млн. лв. и уточни, че става въпрос за пари от НАП и от договори с различни фирми.

„Има сключени договори, които в момента не са доизплатени и имаме пълна гаранция, че ще получим парите. Все пак сме септември, до декември има още време и мисля, че ще попълним тази дупка. Дори амбицията ми е да завършим на баланс”, подчерта той.

„Ще дисциплинираме болниците. Ще им кажем: Ние от вас сме купили здравни услуги за толкова пари, ще ви платим, колкото сме купили, а че вие сте изработили медицински услуги    вместо за 1000 лв. – за 10 000 лв., това не е наш проблем”, коментира той.

„Утре Надзорният съвет на касата ще дискутира тази информация до каква степен е обективна и до каква степен имаме лостове да я направим в рамките на нормалното и да успокоим обществото“, допълни д-р Плочев.

Шефът на касата е категоричен, че е престъпление да се затваря болница. „Начини и средства винаги могат да се намерят. Ако затворим болници, какво ще правят тези хора? Обричаме ги на смърт? Това означава, че ги изправяш до стената и ги разстрелваш. Не може да се затварят болници”, подчерта той.

По думите му „първият основен теч“ в касата идвал от лекарствата. Според него става въпрос за изключително лошо координирана и неподредена система за контрол на лекарствените средства, които се използват в онкологията и в хематологията.

„Причината не е нито в хората, нито в докторите. Причината е в контрола. Ще го увеличим и ще направим така, че да бъде реален”, подчерта той. 

„Сега уникалният здравен код-достъп се взема от районните здравноосигурителни каси. Имам амбицията до края на месеца хората да могат да го получават по телефона”, каза още той. И допълни, че до края на 2018 г. електронното досие и електронното направление ще бъдат готови.

По думите му държавата определя какъв да е размерът на здравната вноска. „Това е политика, която се определя от Народното събрание. Ако решат да увеличат, много добре ще ни дойде”, каза Плочев.

„Трудно ще минат лобистите през мен. Не се срещам нито с фирми, нито с хора, които знам, че ме търсят за частни интереси”, отсече новият шеф на касата.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар