НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! Спецсъдът цинично реши, че килията се отразява добре на Иванчева и Петрова

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Здравословното състояние на Десислава Иванчева и Биляна Петрова не им пречи да стоят в ареста.
Освен това правото им на защита в килиите не е накърнено.

Нито пък е отпаднал рискът те да извършат друго престъпление. Затова двете подсъдими за подкуп жени остават в ареста, където са от април. Това следва от определението на тримата апелативни съдии в спецсъда Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Даниела Росенова. Те не се мотивират откъде идва рискът.

Нито пък от акта им се разбира защо не уважават заключението на експертите, че ако Иванчева не е в ареста, това ще подобри здравословното й състояние.

Тримата апелативни съдии отказаха да си направят отвод, както настояваше адвокатът на Петрова, нито пък приеха да заседават за ареста в открито заседание.

Съдия Иво Хинов, който гледа по същество делото за корупция срещу двете, на 16 ноември нареди те да бъдат пуснати под домашен арест. Апелативният съд се произнесе едва в четвъртък. За сравнение на 16 ноември в рамките на часове беше спряно предварителното изпълнение на пускането на Иванчева и Петрова, наредено от Хинов.

Петрова е с влошено здравословно състояние, но заболяванията й не са пречка да пребивава в следствения арест, приемат съдиите. Даже показателите й са се подобрили в ареста, пише цинично в определението. Съдиите не са съгласни и с изводите на експертите, че ако Иванчева е вкъщи, това ще подобри здравословното й състояние.

„Продължаване действието на най-тежката мярка за неотклонение е необходимо с оглед изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, вменени на двете подсъдими. Тежестта на обвиненията не е единственият индикатор за съществуване на риск от извършване на престъпление, в случай на изменение на мярката за неотклонение на двете подсъдими“, разсъждават тримата съдии.

За сравнение на свобода са зам.-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, който е обвинен, че е помогнал на сочения за организатор на престъпна група Димитър Желязков-Очите да избегне наказателно преследване. Той е на свобода срещу гаранция от 50 000 лв. Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, обвинен за заплахи, принуда, закана с убийство, е под гаранция от 20 хил.лв. Под гаранция са на свобода и обвинените за корупция в софийския Медицински университет. На свобода е и бившият шеф на пътната агенция, обвинен за безстопанственост, нанесла щети за над 41 млн. лв. Не е в ареста и нито един от подсъдимите за източването на КТБ.

 

ОТКАЗ

Пленумът на Bисшия съдебен съвет отказа да се занимава с пиcмoтo нa 11 aпeлaтивни cпeцcъдии, ĸoитo ce oплaĸaxa oт пpoвepĸaтa, paзпopeдeнa oт председателя на Върховния касационен съд Лoзaн Πaнoв пo дeлaтa зa мepĸитe зa нeoтĸлoнeниe нa Иванчева и Петрова. Пленумът препрати писмото на Съдийската колегия. „Доколкото ми е известно, апелативният спецсъд още е в структурата на съдилищата“, каза по време на заседанието Панов. Той допусна, че апелативните спецмагистрати са се заблудили от призива на спецпрокуратурата да не дават делата за проверка. „В конкретния казус бих искал само да напомня, че съдът е арбитър. Не проявява единомислие с прокуратурата и не се превръща в орган по осъществяване на наказателна политика на държавата, когато нарушава фундаментални принципи в наказателния процес“, допълни Панов. Резултатите от проверката, разпоредена от Панов, трябва да бъдат обявени на 10 декември.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар