Обещано: Турция ще бори с нас контрабандния улов на калкан – Бизнес

Главните новини

България и Турция ще си сътрудничат в борбата с градушките и с незаконния риболов. Това е описано в протокол за сътрудничество в областта на земеделието, подписан по време на 13-тото заседание на Комитета по земеделие между двете страни. Документът бе подписан в Одрин, Турция, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Документът беше подписан от зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, който водеше българската делегация и Али Реджеп Назли – генерален директор на Дирекция международни отношения и Европейски съюз на Република Турция.

Двете страни ще обменят опит и експерти в областта на биологичното земеделие и семепроизводството, аграрната наука и биотехнологиите.

В областта на рибарството и аквакултурите двете страни ще обменят информация и научни данни и ще си сътрудничат в областта на опазването и рационалната експлоатация на рибните ресурси в Черно море, включително в борбата с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов, както и обмяна на опит при изкуствено развъждане на калкан.

Припомняме, през февруари 2017 г. Турция поиска да й бъдат предоставени за съд българските граничари, изпълнили дълга си по опазване на българската държавна граница, която е била нарушена от бракониери. При операция за задържане на нарушители на 17 април 2008 г. загива рибарят Ялчън Ерджан.

Разследването в България е прекратено. От съда в Страсбург са потвърдили, че в този случай няма нарушения.

По време на обсъждането напротокола по-рано през деня турската страна заяви, че българските животновъди могат да изнасят живи овце за разплод, угояване и клане в Турция, като са придружени с допълнителна декларация в съответствие с ветеринарно-санитарните условия, определени от Министерството на храните, селското стопанство и животновъдството на Република Турция.

В рамките на визитата си Цветан Димитров се срещна и с турския зам.-министър на земеделието Мехмет Даниш. На срещата двамата се договориха да бъде организиран селскостопански бизнес форум, чиято цел е увеличаване на обема на селскостопанската търговия между двете страни.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар