Окончателно: Караш в аварийната лента – 1000 лева глоба и 3 месеца пеша – Авто

Главните новини

Поредната порция по-строги глоби бе бе гласувана от депутатите. След приетите днес окончателно промени в Закона за движение по пътищата депутатите решиха, че всеки шофьор, който кара в аварийната лента на магистралата, ще се глобява с 1000 лева, а книжката му ще бъде отнемана за 3 месеца. Предложението на „БСП за България” беше подкрепено от 133 депутати, а един беше против, предаде бТВ.

Депутатите регламентираха също и преминаването на автобуси от градския транспорт по асфалтираните трамвайни линии в столицата, като останалите водачи ще са длъжни да им освободят релсовия път. Подобна практика има в редица държави по света, което значително облекчава трафика в населените места, но у нас досега това бе забранено.

По-строги санкции обаче ще има и за ватмани и шофьори на тежка и едрогабаритна техника. Съгласно промените в закона ще се отнема книжката за срок от 2 години и ще се налага глоба от 2000 лв. на водачите на трамвай или самоходна машина, ако откажат проверка за наркотици и алкохол. Това предложение получи 119 гласа „за” и 7 „против”.

Друга новост в Закона за движение по пътищата е повишаването на ценза за придобиване на шофьорски права. Досега, за да изкараш книжка в България, трябваше да имаш завършен минимум осми клас. С приетите днес промени обаче вече се изисква две години по-дълго образование. Така, който се запише на шофьорски курс, ще трябва да покаже свидетелство поне за завършен десети клас, за да може да изкара свидетелство за управление на МПС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар