ОТНОВО! Осъдиха прокуратурата да плаща 40 бона заради Цветанов

Без категория
Лекарят Михаил Милатович от Горна Оряховица е осъдил прокуратурата, т.е българския данъкоплатец, да му изплати обезщетение от 40 000 лева заради скандалния случай от 2010 г., когато той и негови колеги бяха обявени от трибуната на НС лично от Цветан Цветанов за убийци на новородено, показа проверка на Лекс.

Милатович е завел дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), а преди три месеца съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) е уважила изцяло иска му от 40 000 лева, съобщава Банкер.

Съдът посочва, че срещу него е било образувано дело, което след това е прекратено, без да му е повдигано обвинение, а публичното огласяване на записи от СРС-та е мултиплицирало вредите, който лекарят е претърпял.

Разследването срещу лекаря започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-рата седмица.

Докторите първо помислили, че плодът е мъртвороден, но след това се заблудили, че може да е жив заради епизодични движения, които по-късно деветорна експертиза определи като имитация на жизнена дейност, защото още след израждането, плодът е бил в състояние на висока мозъчна смърт.

Това заблуждение у лекарите обаче доведе до няколко изключително цинични разговора между тях, в които участва и Милатович, който беше запомнен с репликата „туй отиде при Андрей Баташов“ (разговорът се провежда скоро след смъртта на известния актьор).

Разговорите бяха записани със СРС-та във връзка с друго дело, оповестени след това от прокуратурата и прочетени от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който от парламентарната трибуна обяви, че „едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс„.

Доктор Милатович пък беше показно арестуван пред колегите си.Активността на Цветанов по темата тогава беше свързана с обвинения към него и към МВР, че незаконно е бил подслушван шефът на болницата д-р Кожухаров, функционер на СДС и негов политически опонент. Така поредната акция на Цветанов коста на българския данъкоплатец още 40 000 лева.
След като разследването беше прекратено, Цветанов се извини за четените СРС-та. След това пък прокуратурата беше сезирана, че министърът е извършил престъпление, защото е използвал информация от специални разузнавателни средства извън целите на наказателното производство (чл. 145а от НК), но досъдебно производство така и не беше образувано.
Случаят в Горна Оряховица беше свързан и с друго известно дело – срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Той беше осъден условно и не обжалва присъдата си именно за изнасяне на информация от СРС по случая с мъртвороденото бебе. Тодоров беше разказал на бизнесмена Петър Христов (бел. ред. разстрелян в началото на тази година в София) за информацията, събрана при подслушването на директора на болницата в Горна Оряховица Миролюб Кожухаров. Тодоров споделил за случая и с журналист и така за пръв път била публикувана статия със заглавие Бебе във фризера.

Източник: 19 минути

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар