Отново протест на лекари, хора с увреждания и родители

Главните новини

iNews/Радила Радилова

Пореден национален протест на родители на деца с увреждания, сдружението на лекарите от ТЕЛК-София и хора с увреждания ще се проведе в столицата. Той ще бъде пети поред за последните 2 години. Над 20 организации от повече от 10 градове у нас застават зад исканията им. Протестиращите ще направят жива верига пред Народното събрание и Министерския съвет.

Родителите настояват за нова политика към децата с увреждания и техните семейства, предаде БНТ. Искат Закон за личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот за децата. Посочват, че в бюджета за тази година е прието диференцирано заплащане според процента на увреждане, но отново няма регламент за навършилите пълнолетие. Това е в разрез с европейската конвенция за правата на хора с увреждания, пишат в писмото си до медиите протестиращите.

„Искаме закон за личната помощ, защото всеки е със своите потребности. Не можем да чакаме на програми. Не може всички да са под един знаменател. Не можем да чакаме някой да ни даде някакви пари. Има спешна нужда и от електронен регистър. Ако има такъв, когато стане време за ходене на комисия, може да се проследи заболяването на даден човек“, споделят пред БНТ част от участниците в протеста.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар