От октомври най-ниските пенсии 200 лв., догодина с още 3,8% – България

Главните новини

От 1 октомври минималните пенсии ще бъдат повишени на 200 лв. Това е второто увеличение, след като от юли сумата нарасна на 175 лв. 

От 1 юли догодина пенсиите по закон ще се увеличат с още 3,8% – това е процентът, с който те ще се индексират, каза по БНР новоизбраният управител на НОИ Ивайло Иванов.
 
През 2018 г. в разчетите на ДОО е предвидено пенсиите да бъдат повишени с 3,8%, напомни той. Според него е по-добре да се индексират първо минималните пенсии, а когато има необходимите средства – и останалите.
 
„Подготвяната реформа в системата на ТЕЛК не цели да намали средствата за инвалидни пенсии, а да ограничи измамите“, коментира още Иванов.
 
„За инвалидни пенсии се изразходва една сериозна сума – 1,8 млрд. лв. Не е целта сумата да бъде намалена в никакъв случай. Цели се тези средства да се насочват към хората, които наистина имат нужда. Над 40 са правата, които гражданите имат право да получат, когато имат решение за ТЕЛК. Това, разбира се, ощетява зключително много бюджета, когато някой злоупотреби“, посочи Иванов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар