От София до Гърция само по магистрала след 6 години, до Варна – след 8 – Авто

Главните новини

След 5 години всеки шофьор ще може да пътува от София до Гърция само по магистрала. Две години по-късно пък ще бъде налице същото удобство и до Варна. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Пред бТВ той обяви, че през 2025 г. ще приключи изграждането на магистрала „Хемус“ по цялото й продължение от София до Варна. Преди това, през 2023 г. пък ще бъде завършена изцяло магистрала „Струма“.

Министърът отбеляза, че за отсечката на „Хемус” до разклона за Тетевен вече има подписан договор. „Проектира се, надявам се 2018 г. да започнем с реалното изграждане. До разклона Плевен – Ловеч, дължината е 50 км, има 3 участъка, които в момента се проектират. През 2018 г., ако тръжните процедури минат без обжалване, можем да започнем с изграждането на тези нови 50 км. Със сигурност в следващите 3 години магистралата трябва да задмине Ловеч. Надявам се 2021 – 2022 г. отсечките до Велико Търново ще бъдат завършени“, каза Нанков, предаде БГНЕС.

Във връзка с изграждането на магистрала „Струма“ той заяви, че в пълното си продължение аутобанът ще бъде готов до 2023 г., което се отнася и до най-тежкия участък – Кресненското дефиле, включително като процедури и строителство. „За това трасе сме се спрели в момента на така наречения „полуизточен вариант“. При него движението в посока Кулата ще се осъществява в дефилето, а движението в посока София ще се осъществява източно от него. И от икономическа, но най-вече от гледна точка пътна безопасност и скорост на изпълнение, това е най-оптималният вариант“, подчерта Нанков.

Той допълни, че при този вариант на строителство ще има 5 пътни възела и две връзки, с които ще можем да преминаваме от едното трасе в другото. Още догодина пък ще бъде пуснат 25-километровият участък до Сандански.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар