Очаквано! НАП не откри декларираните милиони в касите на компаниите – Бизнес

Главните новини

Случаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, стават все повече в хода на започналите преди 2 седмици 550 проверки на Национална агенция за приходите (НАП).

Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой.

Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации са извършили скрито разпределение на печалба. Според данните, които сами са подали в НАП, 1289 от фирмите имат в касите си по над 1 млн. лв. в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв., пише деловото издание econ.bg.

До края на септември фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалба, имат възможност законно да подадат коригиращи декларации за 2016 г., съветват данъчните. И предупреждават, че в началото на октомври компаниите нарушители ще бъдат подложени на нови проверки и ревизии.

Проверките на НАП потвърждават, че в масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството. Такива са, например, скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и др.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв. Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар