Още случаи на морбили в Северозапада – Здраве

Главните новини

Поредни случаи на морбили у нас. Нови два са били засечени в Монтана. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, предаде „Фокус“. По думите му те са доказани в Националната референтна лаборатория на ръководения от него център.

„Касае се за двама души, при които е доказано наличие на РНК на вируса на морбили в урината. 21-годишен мъж, който е бил през последните седмици в Чехия и Румъния и 41-годишна жена, за която още не знаем как се е заразила“, посочи той. Проф. Кантарджиев съобщи, че с това случаите от град Монтана стават 4, заедно със тези на 29-годишен шофьор на ТИР и неговото дете, чието заболяване установено миналата седмица.

„Състоянието на заразените е добро. Заболяването е опасно за малките деца, затова тези на възраст под 1 година трябва да бъдат пазени от външни контакти, а децата от 1 до 6-годишна възраст трябва да бъдат ваксинирани“, съветва директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него през това лято ще сме заплашени от внос на морбили от държави от ЕС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар