Паника в Евроагенцията по лекарствата в Лондон! Не щат в София и Букурещ – България

Главните новини

Служителите на базираната все още в Лондон Европейска агенция по лекарствата (ЕМА) не искат и да чуят за местене на ведомството в София, Букурещ или Варшава. България е една от 19-те кандидатки сред страните-членки да стане домакин на ведомството след излизането на Великобритания от ЕС, но по-вероятно е това да не я огрее.

Най-предпочитаната дестинация за ново седалище на ЕМА е Амстердам, показва анкета сред 900-те й служители. Ако агенцията се премести там, повече от две трети от хората ще останат на позициите си и работата на службата ще може бързо да се върне към нормалния си ритъм. Ако обаче ведомството се премести в столиците на България, Румъния или Полша, 90% от чиновниците биха напуснали и потърсили работа другаде и така службата дълго време няма да може да функционира.

Това предупреждават от самата лекарствена агенция след проведеното допитване сред служителите, съобщава европейското издание на „Политико“, цитирано от „Дневник“.

През октомври на срещата на върха на лидерите на ЕС трябва да се реши къде ще се премести централата на ЕМА, тъй като заради Брекзит се налага да се изнесе от сегашната си сграда в Лондон.

София е една от 19-те кандидатирали се градове за нов дом на ЕМА из Европа и макар че българското здравно министерство има амбиции и надежда да спечели надпреварата с лобиране и с аргумента, че България е една от малкото държави без официални структури на ЕС, самата агенция изглежда не е склонна на риска да загуби почти всичките си служители.

София, Букурещ и Варшава са се класирали най-ниско сред предпочитанията на служителите и представляват най-голям риск за масово напускане на специалистите. Това пък ще спъне работата на агенцията да проверява и одобрява нови лекарства за европейския пазар или да следи за качеството на медикаментите, пуснати за масова продажба.

В топ дестинациите, класирани в анкетата на служителите на ЕМА, освен Амстердам са и Барселона, Виена, Милано, Копенхаген, Атина и Дъблин. За тези градове между 65 и 81% от служителите казват, че биха останали в агенцията и биха живели в съответния град, щом се налага.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар