Плевнелиев: Апелирам за дебат, стига каки и батковци

България, Главните новини, Общество, Политика, Президентски избори

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев призова кандидатите за президент и политическите лидери да проведат смислен и качествен дебат в оставащите 10 дни до края на кампанията.

„Наблюдавам внимателно предизборния дебат и не съм оптимист. Апелирам към политическите лидери да използват останалите 10 дни за смислен и качествен дебат по проблемите на България, Европа и света, и техните решения. Ако продължават да се замерят с каки и батковци, това не е честно към българския народ“, каза Плевнелиев в Благоевград.

Той се обърна към кандидатите, искайки от тях отговор на няколко важни въпроса – проблемите със сигурността в региона, миграционната криза, терористичните атаки, кризата в отношенията с Русия, вътрешните кризи и др.

„Как този нов бъдещ президент ще работи срещу задкулисието, така че България да бъде по-малко зависима от каки и батковци, които се събират в някакви ъгли и решават нещо си“, допълни президентът.

И изтъкна, че е единственият български политик на прехода, който се изправил с едно решение срещу икономическия интерес на българската олигархия – въведеното от служебния кабинет на Марин Райков правило не повече от 25% от парите на една държавна фирма да са в една банка.

„Никой друг не го направи. Всички се оплакваха от мощните олигарси и техните банки. Един единствен се изправи срещу тях и техните медийни империи и това съм аз. Има още много какво да се свърши срещу олигархията и задкулисието в България. Ето ви една хубава тема, която министър-председателят вдигна – нека всички да излязат и да кажат има ли задкулисие, кое е то, как функционира, кой и как смята да се пребори. Вярвам, че решенията, които съм давал, намаляват това влияние“, каза Плевнелиев.

Според него работата по санирането и енергийната ефективност на сградите също е антиолигархична мярка.

„Вместо милиардите от българската енергетика да отиват в ръцете на олигарсите чрез големия шлем, да отидат в ръцете на милионите българи“, обясни президентът.

Той пожела успех на всички кандидат-президенти и ги призова да не се впускат в безмислени и безотговорни разговори. Плевнелиев дори заяви, че ако продължава замерването с безмислени разговори, той ще втвърди тона.

Плевнелиев коментира и твърдението на премиера Бойко Борисов, като регионален министър в първия му кабинет е бил посочен от кръга „Капитал“.

„Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил, затова е добре министър – председателят на България да си припомни, че през 2008 г. аз бях обявен за „Инвеститор на годината“ в България, че аз бях един от топ мениджъри на България, че аз бях член на борда на директорите на американската камара, на немската камара, на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ), че бях един от двигателите на много кризисни конференции през 2009 г., затова как да намерим решение в най-тежката криза“, заяви Плевнелиев.

И допълни:

„Добре е също така министър – председателят на България да си припомни, че аз бях един от членовете на икономическия екип на ГЕРБ през 2009 г., когато си разменяхме стотици е-майли с Влади Горанов, които аз пазя и със Дянков по темата „ГЕРБ има решение“. Но не това е най-важното. Не бива дебатът още повече в светлината на идващите президентски избори да бъде принизяван до това кой с кого говори или с кого си е говорил в миналото“.

Плевнелиев каза още, че ако е бил посочен от някого е щял да бъде зависим, а ако е бил зависим това е щяло да проличи при създаването на двете служебни правителства в неговия мандат.

Източник: Клуб Z

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар