Плевнелиев: И Турция, и Русия се месят във вътрешните ни работи

Главните новини

Президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев е убеден, че не само Турция, а и Русия се меси във вътрешните работи на България. В интервю за бТВ доскорошният държавен глава заяви, че Владимир Путин и Русия се опитват по всякакъв начин да дестабилизират и да разделят Европейския съюз. Той бе категоричен, че България трябва да работи за единство, а не за разединение.

„Държавният глава Румен Радев има аргументи в подкрепа на думите си, че намесата на Турция в нашите избори е факт“, каза Плевнелиев. И допълни: „Ако държавният глава посочи подобен проблем, ние трябва да бъдем сигурни и да се надяваме, че той разполага с достатъчно доказателства и аргументи, включително и от службите на България и по механизмите на нашето външно министерство. Бяхме свидетели на действия на ДАНС, която в последните дни посочи вратата обратно към Турция на няколко турски дипломати. Очевидно българските служби разполагат с достатъчно данни и очевидно думите на президента от тази гледна точка са премерени“, смята той.

И Москва финансира български партии, не само Анкара

Според него обаче не трябва да се говори само за Турция, а и за Русия. „Бих се радвал българският президент да посочи и натам. Освен че имаме достатъчно съмнения, че има български политически партии, които се финансират от Турция, има много такива, които се финансират и от Русия. Нека да се посочи ясно, че външно финансиране на политически партии в България е забранено и службите трябва навсякъде да гледат и навсякъде да мерят с един аршин, разбира се – и държавният глава“, призова бившият президент.

Той посочи, че в миналото има не един доклад за това как български политици са сключвали споразумения и са работили в тясно сътрудничество с руски неправителствени организации, адвокатски кантори, които са финансирани от Русия.

Три тези на Радев притесняват Плевнелиев

Плевнелиев подчерта, че три от тезите на Румен Радев много го притесняват, защото по думите му те работят за разделение в ЕС, а в този критичен момент това не е националната кауза на страната ни. Първите две са свързани с Крим и с това, че България трябва да се застъпи, че санкциите срещу Русия не работят.

Третата е свързана със справедливостта в държавата. „Темата се измества и ми се ще (Радев) да върне темата за справедливостта и партиите да поемат конкретен ангажимент“, коментира Плевнелиев.

Във връзка с възможността догодина руският президент Владимир Путин да посети България бившият държавен глава отбеляза, че „в момента всяко едно посещение на руския президент в една или друга държава е доста проблемно“.

Той припомни как посещението на Путин в Будапеща е предизвикало огромна негативна реакция в европейските институции. И допълни, че това посещение би било в период, когато страната ни председателства ЕС и задава приоритетите на съюза.

Ердоган е мобилизира всички за референдума, включително нашите изселници

Плевнелиев е на мнение, че ръководството на Турция е поставило всичко на карта с предстоящия референдум. „Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съзнава много добре, че ако изгуби референдума, неговото политическо бъдеще е крайно неясно и в никакъв случай не е перспективно“, каза бившият президент.

От думите на Плевнелиев стана ясно, че сега няма амбиции да бъде отново президент, но не ги е изключил. „Няма да има втори мандат веднага след първия, което не означава, че не може да има по принцип“, подчерта той. И добави: „Не съм тук за стола и властта на президента, а да служа на своя народ“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар