Половината власти се срещнаха с руския генерален прокурор (СНИМКИ) – България

Главните новини

Половината власти на българската държава се срещнаха днес с генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка, който е на двудневно официално посещение у нас. От една страна това направи премиерът Бойко Борисов. Чайка разговаря също и с главния прокурор Сотир Цацаров. Патриархът на Българската Православна църква Неофит също бе сред хората, които разговаряха с обвинител №1 на Русия.

Първата среща бе между Борисов и Чайка. На нея присъства и Цацаров, а също и руският посланик Н.Пр. Анатолий Макаров. По време на разговора в Министерския съвет премиерът и Чайка обсъдиха актуални теми по линия на сигурността и борбата с тероризма. Борисов отбеляза, че имаме интерес руски туристи да посещават България и благодари на службите на двете страни, че са осигурили спокоен сезон за тях. Министър-председателят обърна внимание на търговско-икономическите отношения между България и Русия, като изтъкна, че ще е от взаимна полза тяхното развитие да продължи.

Малко по-късно в Съдебната палата главният прокурор на Република България Сотир Цацаров проведе самостоятелна среща с Чайка. Ръководителите на прокуратурите на двете държави подписаха Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. Противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност са темите, по които прокурорите на двете държави ще обменят практически опит.

Половината власти се срещнаха с руския генерален прокурор (СНИМКИ)Прокуратура на Република България

От прокуратурата уточниха, че Юрий Чайка е на двудневно официално посещение в страната ни съгласно подписаното между него и бившия главен прокурор проф. Борис Велчев на 9 октомври 2008 г. Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. В рамките на това споразумение ежегодно се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас. Обсъждат се практически въпроси като борбата с организираната престъпност и тероризма, както и законодателните инициативи, свързани с тези теми.

Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски, също прие Юрий Чайка. На срещата присъстваха и архимандрит Филипп, настоятел на Патриаршеското представителство в София, представител на Московската патриаршия и на цяла Русия към Българския патриарх, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Ася Петрова и руският посланик Анатолий Макаров. „Вярата и православието са изключително важен спояващ елемент между хората в обществото и православните народи“, подчерта руският генерален прокурор. Българският патриарх подари на руския си гост книгата „Летопис на Българската православна църква“ и диск с песнопения в изпълнение на самия Патриарх.

Половината власти се срещнаха с руския генерален прокурор (СНИМКИ)Прокуратура на Република България

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар