Полската премиерка обеща на Борисов подкрепа за Шенген (СНИМКИ) – България

Главните новини

„България се справя много добре със задачата да защитава външната граница на Европейския съюз и заради това заслужава да влезе в Шенген“. Това заяви полският премиер Беата Шидло след срещата с българския си колега Бойко Борисов в Министерския съвет, съобщи Фокус.

Тя добави, че икономическите резултати на България са „чудесни“. По думите ѝ „това са постижения, с които всяка страна трябва да се гордее и да дава пример на останалите членки на Европейския съюз“.

„България и Полша са страни, които ги свързват много неща. Ние сме приятели и ще се борим това да не се променя. Имаме много общи теми – инфраструктура, социална политика и разбира се, сигурността“, каза Шидло.

От своя страна Борисов заяви, че двете държави изпитват зависимост от въглищата и затова „максимално ще се опитат да продължат живота на топлоелектрическите си централи и миннодобивната промишленост“. Той уточни, че страните в ЕС не трябва да се разделят на „послушни и непослушни, а на дисциплинирани и недисциплинирани“.

Полската премиерка обеща на Борисов подкрепа за Шенген (СНИМКИ)Министерски съвет

„Шидло е свидетел как на Европейския съвет не се поставя въпроса за спазването на приоритетите и колко държави ги спазват. А те са до 3% бюджетен дефицит и до 60% външен дълг. Ако това се спазва, няма да изпаднем във финансова криза. Така че България си е написала домашното и спазва стриктно правилата“, заяви Борисов.

„Имам впечатление, че част от страните в ЕС искат да защитят своите интереси, но и да прикрият проблемите, с които Европа често не се справя, например миграцията. България е пример за страна, която може да покаже как ЕС може да се защити от миграционния натиск. Някои страни – най-вече от старата част на Европейския съюз, се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси“, заяви пък Шидло.

Полската премиерка обеща на Борисов подкрепа за Шенген (СНИМКИ)Министерски съвет

Двамата лидери декларираха, че ще се подкрепят в търсенето на компромисен проект на директивата за командированите работници, който да е приемлив за страните от Централна и Източна Европа. Полша настоява най-вече за компромис за командироването на работниците на транспортните фирми.

Шидло подчерта още, че страната ѝ е против свалянето на санкциите срещу Русия, докато не започне да изпълнява Минското споразумение.

Малко след това двамата премиери откриха българско-полския бизнес форум в „София тех парк“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар