Поредната схема за Грабеж! Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордовите устройства за тол таксуване.

Освен за пътища такса ще се събира и за преминаването през мостове, тунели или планински проходи. Те ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък.

Това предвижда предложеният за обществено обсъждане проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях и за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще сигнализира пътищата и съоръженията, за които ще се събират такси.

Таксите могат да се плащат в лева и евро за регистрираните в чужбина превозни средства. Такси няма да плащат автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили.

Такса за специално ползване на пътищата ще се плаща за изграждане и експлоатация на търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, за рекламни съоръжения и за нови или за ремонт на подземни и надземни съоръжения в обхвата на пътя, с изключение на необходимите за обслужването му. Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на концесионера. С други промени се предвижда АПИ да поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването.

Смесената електронна система влиза в сила от 1 януари 2019 г., когато хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни винетки за леки автомобили. Цените им остават без промяна. Електронни винетки ще плащат и превозните средства с тегло над 3,5 т до 16 август 2019 г., след което те ще дължат само тол такса.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар