ПОТРЕС! Дават бюрото за подслушване на Пеевски. Послушковци от БСП, Марешки, ГЕРБ и ДПС влизат в него!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ДАНС действа против закона. Службата отказва да изпълнява Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и да дава възможност на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) да извършва подробни проверки в агенцията. Това става ясно от последният годишен доклад за дейността на Бюрото за контрол на СРС-та, внесен в парламента от председателя му Бойко Рашков.

Дали на тази позорна практика ще бъде сложен край… Отговорът е – твърдо „не“….

През последните седмици се надига тих преврат в парламента срещу гарантираните от Конституцията права на гражданите. Основни заговорници са БСП, Веселин Марешки, ГЕРБ и ДПС. Те редят новия състав на Бюрото.

Социалистите като основна опозиция през последните седмици активно обикалят страната. В парламента те бойкотират заседанията. Ако пред лятната ваканция от ГЕРБ били склонни да издигнат отново Бойко Рашков за председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Така управляващите искали да трупат точки пред ЕС, че не се страхуват от разследвания и поверяват важен пост. От есента „Позитано 20“ втвърдил тона и депутати от БСП заявили, че няма да подкрепят Бойко Рашков за втори мандат. Това не било голяма изненада ГЕРБ. В началото на този парламент лидерът на БСП Корнелия Нинова отхвърли предложението за председател на Народното събрание.

Опозицията дори мръснишки бламира най-силния си кандидат, като издигна втора кандидатура – Илия Ангелов Ганев. Оставали му няколко години до пенсия и той настоявал да остане в Бюрото, а не на улицата.

Източници на ФАКТИ разкриха, че кариерата на Илия Ангелов Ганев е тясно свързана с БКП преди 10 ноември и с „Позитано 20“ след промените. От 1980 г. до 1986 г. той е студент във Висшия лесотехнически институт. Още незавършил Илия Ганев на 1 септември 1984 г. е назначен за главен лесничей в горско стопанство „Беглика“ в Батак.

Две години по-късно – 1986 г. той оглавява пожарната в Пещера. Интересен факт е, че седмици по-рано той започва едногодишен курс за преквалификация в тогавашната Академия на МВР. Подобно издигане тогава е невъзможно без протекциите на БКП. До 2003 г. той е шеф на пожарната в Пещера. Между 2004 г. и 2012 г. той е член Държавната комисия по сигурността на информацията от квотата на социалистите. След това отново използва протекциите на БСП, за да влезе в Бюрото за контрол на СРС-та. Илия Ганев е решен да продължи да използва социалистите, за да си гарантира прилична пенсия. Видно е, че БСП е готова да заложили на изпитан кадър и да жертва една от най-силните си кандидатури в лицето на Бойко Рашков.

Още по-скандална е номинацията на Веселин Марешки – Пламен Колев Иванов за член на Бюрото за контрол на СРС. Интересното е, че той обаче е служител на ДАНС.

Формално той има необходимия стаж да влезе в Бюрото за контрол на СРС-та. Въпросът е, доколкото като служител на ДАНС, Пламен Иванов безпристрастно ще се грижи за правата на гражданите, а няма да изпълнява поръчки.

В последния доклад на Бюрото за контрол на СРС-та официално се признава, че през 2017 г. в структури на ДАНС са били осуетени три проверки. Още по-тревожно е, че това вече е официална позиция на ръководството на Агенцията.

В същото време Пламен Иванов гази процедурата по своята номинация. Кандидатът на Воля за Бюрото за контрол на СРС – та, първо трябва да подаде оставка от заеманата в момента длъжност в ДАНС и тогава да се кандидатира. Това е процедурата, която следва разпоредбите на чл. 45 и чл. 47 от Закона за ДАНС, както и чл. 130 от правилника за прилагане на закона за ДАНС.

Така той участва в състезанието за Бюрото за контрол на СРС-та, но не се отказва от заплатата си и „топлото си местенце“ в ДАНС.

Това е порочната схема „win – win”. И в двата случая Пламен Иванов печели. В този случай обаче губят гражданите и демокрацията.

Ако кандидатурата на Пламен Иванов е тревожен сигнал за стремежа на ДАНС и специалните служби да не бъдат контролирани, то номинацията на ДПС е пример за политиката на обръчите от фирми.

Тази практика беше наложена лично от почетния председател на партия Ахмед Доган. Чрез нея се контролират печеливши бизнеси, а Движението на Сокола получава непрекъснат поток от финанси и контролиран вот.

Предложеният от ДПС за заместник – председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Димитров Желязков е действащ директор в Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. В същото време той е председател на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ АД, както е и член на Съвета на директорите на търговското дружество „Ай Си Джи Би“ АД.

Това е абсолютно нарушение на закона за държавния служител. Законът е категоричен, че държавни служители, нямат право да участват в никакви търговски дружества, както и в съвети на директори в такива търговски дружества, включително и като контролни органи.

От своя страна „Терминал 3“ припомня, че Илко Желязков достига до ниво началник на сектор в направление „А“ на НСС. През 2001 г. обаче е освободен от структурите на службата за сигурност като според публикации в медиите, отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия.

На фона на затруднената комуникация между бюрото и ДАНС, агенцията всъщност произвежда най-неграмотните искания за СРС, става ясно от последния доклад на Бюрото за контрол на СРС-та. От една страна ДАНС е отправил най-малко такива до съда, а от друга е получил най-много откази, заради различни нарушения на изискванията.

С новите номинации обаче ДАНС и останалите специални служби не трябва да се тревожат. Те ще имат послушни пазители….

Бившият депутат и председател на „Да, България“ Христо Иванов смята, че управляващите не желаят да направят реформи, а вместо това продължават с „ескалацията на тоталитаризмите“. Той даде пример с това, че ДПС лансира за председател на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства хора, обвързани с Пеевски. „Още една структура, която се обезличава и обезкостява, която трябва да гарантира гражданските свободи“, предупреди Христо Иванов.

От своя страна не трябва да забравяме, че БСП издигна Делян Пеевски за директор на ДАНС по време на правителството на Пламен Орешарски. Това доведе до протести и падането на кабинета.

Днес сянката на депутата от ДПС надвисва над ключов орган, призван да защити личния живот и правата на гражданите. По ирония това отново става с помощта на БСП.

https://fakti.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар