Президентството към духовниците: Папата поиска светска делегация – България

Главните новини

„Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск, са напълно несъстоятелни“. Това гласи официалният коментар на Президентството по повод вчерашно изявление на папския нунций в България – монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, който уличи държавния глава в лъжа относно причините за отсъствието на духовни лица в българската делегация във Ватикана. 

Папският представител пък реагира на обяснение на Радев, че този път имало изискване на протокола на папата делегацията да бъде само държавна и светска.

„С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г. Съгласно тези изисквания „в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре…“, посочват от прессекретариата на държавния глава.  

От там подчертаха, че „президентът ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ“. 

Заради липсата на български духовници в делегацията, във вторник Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний коментира: 

„От президентската администрация обясниха, че от Ватикана са поставили условие членовете на делегацията да бъдат само светски лица. За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между Българската държава и Ватикана, но и между БПЦ и Римокатолическата църква, което е недопустимо“. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар