Приеха със скандал Закона за личната помощ, майките се прегръщат в пленарната зала

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът прие Закона за личната помощ на второ четене, а майките на балкона в пленарната зала се прегръщаха помежду си и заедно с омбудсмана Мая Манолова.

Това стана след два часа и половина дебати, по време на които ГЕРБ и БСП отново се изпокараха и започнаха взаимно да се призовават да не се излагат пред гостите на балкона.

Социалният министър Бисер Петков благодари на всички, които са помогнали законопроектът да стане факт.

„Наша отговорност беше да се опитаме да минимизираме рисковете, както и до 30 юни 2020 министерството да подготви анализ, който да внесе в парламента“, каза министърът.

„Благодаря, че поставихте като ваш приоритет законодателството за хората с увреждания, каза Петков.

 

„Изпращаме една трудна, бурна година“, обобщи той и благодари на всички, които преди това шефът на социалната комисия д-р Хасан Адемов изреди с малките им имена.

 

Законът влиза в сила от 1 януари. Средствата за неговото обезпечаване са гарантирани с допълнителните 150 млн. лева в бюджета.

Майките на деца с увеждания отидоха да пият чай в палатковия лагер пред Народното събрание, който не напуснаха повече от половин година в студ и пек. В началото на есента те се вдигнаха на протести пред МС, а ситуацията се нажежи, когато Валери Симеонов подхвърли обидни реплики към тях.

 

Последва оставка, уталожване на обстановката, преговори текст по текст и пак закани за протести, но след изграждане на противоречията управляващи, депутати от социалната комисия, майки и омбудсманът си стиснаха ръцете.

Планът на майките на деца с увреждания е сега палатките да бъдат преместени пред здравното министерството заради проблемите с ТЕЛК. Протестът пред МЗ започва през януари, а майките настояват и там да се осъществи реформа.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар