Прие ли Борисов ултиматумът на Макрон? – Гледна точка

Главните новини

Френският президент Еманюел Макрон постави публично ултиматум на българския премиер Бойко Борисов: България ще получи подкрепа, за да прокарва интересите си в Европа с присъединяване към Шенген, но само ако застане на страната на Франция относно промените в Директивата за командироването на работници или срещу т.нар социален дъмпинг в ЕС. 

Благодарение на сегашните условия българските работници могат да живеят и работят във Франция, но се водят командировани временно там от българския си работодател. Става въпрос най-вече за шофьори на ТИР-ове и строители. Практиката съвсем не е изгодна за френския трудов пазар, пише Офнюз.

От пресконференцията обаче не стана ясно дали България е приела искането на Макрон.

„Като излезем извън лицемерието, като излезем извън партньорството на думи, аз мисля, че трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада, между: „Тези са от еврозоната“ и „Онези не са от еврозоната“, а България трябва да се бори с дъмпинга“, заяви френският президент. Преди срещата с Борисов той постави остро въпроса за Директивата за командироването на работници и пред президента Радев.

Борисов не остана длъжен: „Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната, но България е издържала и всички стрес-тестове за членство“, заяви той и изброи – „бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг, имаме стабилен фискален резерв, имаме огромен резерв в централната банка.

„Сиреч, ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната, така че твоята подкрепа ще ни е добре дошла“, обобщи премиерът в типично негов народняшки стил, обръщайки се за пореден път към Макрон на „ти“.

Премиерът подчерта, че въпросът за командироването на работниците трябва да се раздели на две. „Има много детайли, които трябва да изчистим – не е едно и също да си превозвач от България и Румъния. При нас отиване и връщане до фирмата майка е 8000 км, не е като с Белгия и Холандия, които са ви близки държави“, аргументира се той.

„Трябва ли едните работници в Европа да живеят в скотски условия в сравнение с Франция или други държави? Отговорът е – не, само че трябва да се върнем стъпка назад. Как да направим така, че по-изостаналите държави, които сме били в бившия соцлагер, по-бързо да повишим доходите, за да не се налага тази миграция?“, попита премиерът. И обвърза въпроса с паралелно вървящите разговори за кохезионната политика, с повишаването на доходите, което би довело и до преодоляването на проблема с командированите.

Все пак той призна, че Полша – основният противник на Франция по темата за промените в директивата, е прекалила. „И Полша, и Унгария, и Франция, са важни в този Европейски съюз. Трябва да се намали тонът на някои от колегите и затова след два месеца тук ще бъде Беата (бел. ред. Беата Шидло – премиерът на Полша)“, заяви Борисов.

Макрон пък подчерта, че е убеден, че до края на октомври ще има споразумение относно промените в директивата за командировъчните, с цел премахване на социалния дъмпинг.

Борисов не подмина и факта, че страната ни е изпълнила и условията за Шенген, но това също е пренебрегвано от партньорите. „За Шенген: ЕК казва, че са спазени, ЕП – също. Искрено се надяваме, че до 2-3 месеца България ще заеме своето място в новия Шенген“, изтъкна той.

Българският премиер не пропусна да благодари на Макрон за подкрепата му за споразумението ни с Македония.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар