Приходите на охранителната фирма на Султанка Петрова скочили осем пъти, откакто тя е във властта

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Приходите на охранителната фирма „Дефанс консулт“, свързана със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова, са скочили близо осем пъти, откакто тя е във властта, показва проучване на Капитал“.

Дружеството попадна в светлината на прожекторите, след като стана ясно, че служителят на „Дефанс консулт“ Даниел Тасев е загинал в петък срещу събота при неясни обстоятелства.

Тялото му е намерено в шахта в събота вечерта в двора на Партийния дом.

Въпреки че сградите на парламента (на площадите Народно събрание и Александър Батенберг) се охраняват от МВР и НСО, фирмата „Дефанс консулт“ е била наета през април 2017 г. от дружеството, което изпълнява преустройство на Партийния дом.

Обектът се изпълнява от консорциума „НС груп“, в който водещ партньор е строителната компания „АТ инженеринг 2000“.

Казусът повдигна редица въпроси за потенциален конфликт на интереси и корупционни практики. В понеделник от БСП поискаха оставката на Петрова, която е зам.-министър от квотата на ВМРО.
От нула до 845 хил. лв.
Фирмата „Дефанс груп“ не е сред известните имена в бранша. Тя е основана под името „Дефанс ГП“ през 2002 г. от съпруга на Султанка Петрова – Петю Петров, и колегата му Йордан Генов. От решения на комисията по досиетата се вижда, че хора с идентични три имена са били щатни служители на Държавна сигурност в Златица.
През 2003 г. Йордан Генов излиза от дружеството и Петю Петров става едноличен собственик и управител, който през 2010 г. дарява дяловете си на съпругата си Султанка Петрова и дъщеря им Мария. Когато през октомври 2014 г. Султанка Петрова е избрана за народен представител, тя продава своите дялове на дъщеря си на номинална стойност. В началото на 2017 г. Мария Петрова прехвърля фирмата на Филип Чипев, който заяви в ефира на бТВ в понеделник, че е баща на децата ѝ.
От достъпните в Търговския регистър финансови отчети на „Дефанс консулт“ се вижда, че от 2007 до 2015 г. фирмата няма приходи, през 2016 г. те вече са 166 хил. лв., а през миналата година скачат до 845 хил. лв.
Султанка Петрова, която ръководи женската организация на ВМРО, е избрана за депутат в края на 2014 г. Реконструкцията на Партийния дом беше възложена в края на 2016 г. Стойността на поръчката е 18 млн. лв.
Съпругът ѝ Петю Петров има друга охранителна фирма – „Дефанс секюрити“, в която са осигурени около 70 души. От финансовите отчети на това дружество се вижда, че за разлика от „Дефанс консулт“ то има редовни приходи.
Хем управител, хем не е
В репортаж на бТВ Султанка Петрова казва, че мъжът ѝ работи на високо ниво във фирмата. Тя казва: „Не е собственик мъжът ми на фирмата, той ѝ е управител.“ (Какъвто той не е поне от 2010 г., ако се вярва на Търговския регистър – бел. ред.)
Зам.-министър Петрова разказа още, че в петък вечерта, когато най-вероятно е станал инцидентът, съпругът ѝ е бил на портала на обекта, където е разговарял със служители на НСО.
Признанието на Султанка Петрова, че мъжът ѝ е управител на фирмата, е още едно потвърждение, че Филип Чипев най-вероятно е номинален собственик и управител на „Дефанс консулт“. Пред бТВ Филип Чипев казва, че Петю Петров е негов пълномощник и помага „с каквото може“.
От думите му стана ясно още, че „Дефанс консулт“ са упражнявали охрана само през нощта. Фирмата му била ангажирана от строителя през април 2017 г. – месец преди Султанка Петрова да стане зам.-министър на труда и социалната политика.
Той обясни, че фирмата му е „наета от строителя“, а после уточни: „Строител, с който работим от години насам. За когото охраняваме много обекти.“ Думите на Чипев влизат в конфликт с два факта – „нулевите“ отчети на „Дефанс консулт“ до 2016 г. и обстоятелството, че той не работи от години във фирмата, а от януари 2017 г.
Минута след този коментар Чипев заявява пред бТВ коренно различно нещо: „Ние нямаме абсолютно нищо общо с фирмата, която е спечелила обществената поръчка. Тя е можела да избере всяка друга фирма да охранява този обект.“
Потърсен на мобилния му телефон от „Капитал“, Чипев не отговори на обажданията. От пресцентъра на МТСП отказаха да ни свържат със зам.-министър Султанка Петрова и поискаха да ѝ изпратим писмени въпроси, на които така и не получихме отговор.
Основният партньор в консорциума – строител на новата пленарна зала – „АТ инженеринг 2000“, стана известен покрай продажбата на дипломатическия клуб в Бояна. Имотът първоначално беше продаден от държавата на „Ексклузив уеб дизайн“, собственост на старозагорски младежи. Това дружество го продава на фирмата „Бояна клуб“, чийто собственик от 2013 до 2016 г. е „АТ инженеринг 2000“. През декември 2016 г. „Бояна клуб“ става (вече официално) собственост на свързаното с депутата от ДПС Делян Пеевски дружество „Дореко комерс“
Съмнения
Фактите около трагичния инцидент са доста противорочиви и навеждат, ако не към категорични изводи, то към доста сериозни съмнения.
Първият въпрос е защо частна фирма охранява обект, за чиято охрана се отделят средства от държавния бюджет, което налага и втори – дали в случая не става дума за корупционна практика.
От НСО и фирмата „АТ инженеринг 2000“ не отговориха на изпратените въпроси с обяснението, че по случая тече разследване.
Юристи коментираха пред „Капитал“, че в случая може да става за създаване на основание, за да бъде извършено плащане от едната към другата фирма – практика, която е известна като kickback.
Източник от охранителния бранш коментира, че ако строителят е имал техника на обекта, която е била застрахована, застрахователят може да е поставил условие фирмата да има собствен договор за охрана. Ако случаят беше такъв, остава без отговор въпросът защо охраната е била само през нощта, а не през цялото време.
Другият сериозен въпрос е за обективността на разследването. Институциите започнаха да говорят за случая чак след като той стана медийно достояние. В ефира на бТВ Филип Чипев показа, че е запознат с редица детайли за събитията от вечерта, в която най-вероятно е станал инцидентът – че охранителят не е бил на поста си, че е разговарял със служители на НСО, че мястото, където е паднал, не е покрито от охранителните камери.
От изказванията на близките на починалия Даниел Тасев става ясно, че случаят се е разследвал от столичното 5 РПУ. В понеделник от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ съобщиха, че са научили за инцидента в събота вечерта, когато са били уведомени от фирмата, за която той е работил. В съобщение до медиите от контролния орган се казва: „Екипът на Инспекцията е посетил пръв мястото на инцидента още около 19.30 ч. на 07.07.2018 г.“
ГИТ е под шапката на социалното министерство и въпреки факта, че Султанка Петрова не е ресорен министър на агенцията, това може да постави под съмнение разследването и запазването на местопроизшествието.

В края на работния ден в понеделник от прокуратурата съобщиха, че има образувано досъдебно производство, което е възложено на Следствения отдел към Софийска градска прокуратура. От съобщението на държавното обвинение не стана ясно защо разследването е било образувано със закъснение от ден и половина.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар