Прокуратурата влиза във ВМЗ и държавната „Кинтекс“ – България

Главните новини

Прокуратурата влиза във военните друщества – „ВМЗ“- Сопот и в държавното търговско дружество „Кинтекс“. Поводът е сигнал от икономическия министър Емил Караниколов след напрежението около завода за боеприпаси „Емко“, предаде Нова телевизия.

Проверява се периодът от 2015 до 2016 г. Според събраната до момента информация „Кинтекс“ е скючвал договори само с военния завод „Емко“, без да проведе търг за най-ниска цена с останалите играчи на пазара. 

Междувременно днес и работниците от „ВМЗ“-Сопот също излязоха на протест. Причината е опитът да бъде отнето част от производството на държавния завод и прехвърлено в частни ръце. Днес работници от различни заводи на „Емко“ пък протестираха пред парламента в София.

Около 200 работници, които бяха на смяна, излязоха по обед на протест пред портала на Вазовскитепзаводи. Те твърдят, че част от военните изделия, които произвеждат тук и за които имат лиценз, е възможно скоро да започнат да се правят в частни предприятия. Така „ВМЗ“-Сопот ще загуби поръчки, а голяма част от служителите може да останат без работа.

Синдикатите в най-големия военен комплекс у нас поискаха от правителството да редуцира или напълно да отстрани посредниците при сделките между държавните фирми и търговските организации, тъй като според тях посредниците изземват голяма част от печалбата на завода.

Според синдикатите посредниците като „Емко“ само ще върнат „ВМЗ“-Сопот там, където беше преди 5 години – предприятие, борещо се за оцеляване.

Припомняме, че в края на юли тази година държавата прекрати лиценза на „Емко“. Обяснението беше, че в дейността на завода са установени редица нарушения, които трябва да бъдат остранени. Сред тях са неправилно съхраняване на боеприпаси и други вещества, както и проблеми с пожарната безопасност.

Към момента заводът не може да съхранява боеприпаси. Заради отнетия лиценз се е наложило Държавната фирма за търговия със специални стоки „Кинтекс” да прехвърли договорите с „Емко” към „ВМЗ“ – Сопот. 

Междувременно, служителите на „Емко” заявиха, че са в готовност за нов протест. Държавата от своя страна обяви, че ще върне лиценза на завода, само ако всички проблеми бъдат отстранени и обеща да направи всичко възможно, за да защити хората, останали без доходи.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар