Прокуратурата: Канал за ВИП мигранти е действал на летище „София“ – България

Главните новини

При специализирана акция на МВР, ДАНС и прокуратурата са задържани 6 лица, двама от които са гранични полицаи, работили на Летище „София”, и двама чужденци за участие в канал за трафик на нелегални мигранти към Европа. Това е първият разбит канал за преминаване през аеропорта.

Граничарите са взимали по 5000 евро на влизане и още 5000 – на излизане от страната ни. За някои от нелегалните даже са отваряни и ВИП гишета на летището, а за пред камерите са показвали хвърчащ лист хартия, който много прилича на лични документи. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Според Спецпрокуратурата заловените полицаи са редови гранични полицаи и е много възможно да има намесени в схемата и такива от по-горни нива.

Отработена престъпна схема

„При спецакция на Летище София са задържани шестима души. Двама от тях са гранични полицаи. Други двама са чужди граждани, организатори на канала. Останалите двама са лица, които са се възползвали от този канал. Става дума за трафик на чужденци – лица, които пристигат от различни локации. Последният задържан е от Кипър“, каза Цацаров, цитиран от БГНЕС.
 
Главният прокурор уточни, че последният задържан от Кипър е пристигнал на летище София с нередовни документи и е бил пропуснат от съответните гранични полицаи, въпреки това. Таксата за преминаване на чужденец е в размер на 5000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи и е получил, пък е в размер на 4000 лв.

„Работено е при малко по-тежки условия и старателно, защото летището не е пространство, в което лесно може да се осъществява наблюдение и всякакви други способи чрез, които престъпленията се документират. За първи път е налице канал за трафик на чужденци през летище“, подчерта обвинител номер едно.

Групата е действала отдавна 

Той уточни, че групата е действала доста време. „Много добре действаща схема, при която съответното лице пристига, очаквана е смяна, преминава безпроблемно с документи, които обаче са неистински“, посочи Цацаров.

Целта на чуждите граждани, след като влязат в България, била да се установят тук или в повечето случаи да потърсят път към Западна Европа. 

Разследването е започнало през април тази година, съобщи Иван Гешев, ръководител на Спецпрокуратурата на извънреден брифинг пред медиите. По думите му само фактът, че граничните полицаи са прибирали по 5000 евро на вход и на изход от страната ни, означава, че мигрантите са заможни.

Заплаха за националната сигурност

Гешев определи канала като заплаха за националната ни сигурност. Чужденците, които главно са се възползвали от този канал, са били от Иран и Бангладеш.
 
Как са преминавали облаче през Летище София? Те са били снабдявани с фалшиви документи и дипломи. След това организаторите на канала изпращали техни снимки на граничните полицаи. 

Те от своя страна им давали указания кой полет могат да хванат и точно на кое гише могат да преминат. Случвало се е дори да се отваря специално ВИП гише, за да преминат мигрантите безпроблемно.

Когато е нямало време за изработка на фалшиви документи, бежанците просто са давали на гишетата някакъв предмет, за да се вижда на камерите, че те все пак преминават през някаква проверка.
 
До този момент все още не е ясно колко мигранти са се възползвали от този канал, нито дали после са били залавяни в чужбина.
 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар