Просветният министър погна училищните настоятелства заради платените курсове – България

Главните новини

Училищните настоятелства нямат право да организират платени курсове в сградите на училищата и да се разпореждат с приходите от тях. Нито ръководствата на училищата, нито настоятелствата могат да взимат решение за събиране на суми от родителите на учениците.

За това напомня в писмо до кметовете, регионалните образователни управления и ръководителите на общински училища и детски градини образователният министър Красимир Вълчев преди началото на учебната година, съобщи „Офнюз“.

Документът е с дата 11 септември – два дни преди Вълчев да обяви, че е сезирал Министерството на финансите да провери дейността на настоятелството на Софийската математическа гимназия (СМГ). Училището, което и тази година прие учениците с най-висок бал от кандидатстването след 7-ми клас, се оказа в центъра на обществен скандал, след като в разгара на лятото директорът Антони Стоянов уволни няколко учители, а родители и ученици свикаха протести с искане за връщането им. В края на лятната ваканция директорът беше уволнен, а назначената временно на поста Зоя Стоянова направи стъпки за връщането на колегите си на работа.

Кой да организира курсовете и да получава таксите

Споровете около действията на директора повдигнаха още един въпрос – за начина, по който гимназията се разпорежда с приходите от курсовете по математика. СМГ, която от години има славата на най-доброто училище за изучаване на математика в България, организира в извънучебно време курсове за ученици в различни възрасти, а плащаните от родителите суми се оформят като приходи за настоятелството.

По време на изслушване в парламентарната образователна комисия по-рано този месец министър Красимир Вълчев обяви, че част от училищните настоятелства са се превърнали в черни каси. Той обвини настоятелството на СМГ, че неправомерно е извършвало стопанска дейност в общински имот и че е разполагало с парите от курсовете по математика, които би трябвало да се разпределят от училището.

На същата дискусия представител на училищното настоятелството на СМГ каза, че през 2016 г. организацията е дала 200 хил. лв за ремонти, подновяване на материалната база в гимназията, както и за хонорари на учителите, които дават уроците по математика. Практика за организиране на курсове и школи в извънучебно време, плащани в касата на настоятелствата, има и в други училища в София.

В писмото, получено в началото на учебната година, министърът напомня, че училищата, а не настоятелствата имат право да организират курсове. Причината – настоятелствата са юридически лица с нестопанска цел, създавани за подпомагане дейността на образователната институция и по закон могат да извършват стопанска дейност само като допълнителна, а допълнителните уроци по даден предмет не може да бъде определено като такава.

От друга страна, сградите на училищата са публична държавна или общинска собственост, чието управление е делегирано на ръководствата на училищата. Директорите могат да предоставят на настоятелствата помещение за организационни дейности, но няма правно основание за използване на част от училищния имот от страна на настоятелството за организиране на стопанска дейност, посочва в Красимир Вълчев.

„Обучителните дейности за разширяване на знанията и уменията на учениците от учебния план са присъщи на образователните институции и следва да се организират от тях“, се казва в документа. Министърът допълва, че законова възможност училищата да имат приходи от подобни курсове ще бъдат заложени в бъдещия държавен образователен стандарт, който трябва да бъде приет според закона за предучилищното и училищно образование.

Приетите от Столичния общински съвет през април правила за осъществяване на извънкласни дейности предвиждат училищата да наемат фирми, като обявяват предварително конкурс. Така родителите плащат на фирмите такса за участието на децата, а търговецът внася в касата на училището наем за използваните помещения.

Да дариш не е задължение

В писмото си Красимир Вълчев обръща внимание на ръководствата на общинските и държавни училища и детски градини, че безплатното образование включва и правото за използване на материалната база на поверените им учебни заведения, без плащане на допълнителни такси: „Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, подобряване на материалната база и текущи разходи няма правно основание“.

Министърът подчертава, че набирането на средства под форма на дарения за настоятелствата трябва да става на при спазване на принципа за доброволност и личната воля на дарителя. „Взимането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството“, пише министърът.

Практиката за събиране на дарения е широко разпространена в училищата и детските градини, като под тази форма се събират пари не само за материали и ремонти, но и за други дейности, като наемане на фелдшер в училището, например.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар